
Koftet roz (Egyptische gehaktballetjes in tomatensaus)
Eenvoudig
55 minuten bereidingstijd55 min. bereidingstijd
Curry komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië, maar heeft zich in de loop der eeuwen verspreid over de rest van Azië en andere delen van de wereld. In elk land waar dit recept gegeten wordt, is er een eigen draai aan gegeven. Probeer deze Egyptische variant nu zelf!
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Doe de ui, de knoflook, de peterselie, de koriander, het grootste deel van de dille en de specerijen in een keukenmachine en maal tot een gladde pasta. Doe het mengsel in een kom, voeg het gehakt en het rijstmeel toe en kneed met je handen goed door elkaar.
Vet je handen in met olie en maak kleine gehaktballetjes of langwerpige kofta van het mengsel, elk ca. 50 gram.
Verhit de zonnebloemolie in een grote, diepe koekenpan tot een blokje brood er in ca. 30 seconden goudbruin in wordt. Frituur de kofta een paar minuten tot ze krokant zijn en zorg ervoor dat ze altijd onder de olie staan – ze garen later verder in de saus, dus het is belangrijk dat ze een mooi gouden kleurtje krijgen. Frituur de kofta zo nodig in porties. Schep de gefrituurde kofta met een schuimspaan op een met keukenpapier bekleed bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Verhit voor de saus de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de knoflook toe. Roer de tomatenpuree een paar minuten erdoorheen en schenk de passata en het water erbij. De saus lijkt nu wat dun, maar hij zal nog indikken als je de kofta toevoegt. Breng de saus op smaak met zout en peper en breng aan de kook.
Voeg de gefrituurde kofta toe, draai het vuur laag en laat 15-20 minuten zachtjes koken, tot de saus wat dikker is en de kofta helemaal gaar zijn. Draai de kofta halverwege de kooktijd om. Proef, breng zo nodig om smaak en bestrooi met de rest van de dille. Serveer het met gekookte rijst.









