Krokant spek met zoetzure rodekool en mosterdpuree
Gemiddeld
ca. 3 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 3 u. en 30 min. bereidingstijd
ca. 8 uur wachttijdca. 8 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Wrijf het buikspek goed in met 1 el zeezout. Leg het op een rooster boven een schaal en zet het geheel een nacht onderin de koelkast.
Zet het geheel de volgende dag in een spoelbak en schenk een kan kokend water over het zwoerd. Laat afkoelen en uitlekken.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 150°C / hetelucht: 130°C). Zet het buikspek met het rooster boven een braadslee. Dep het zwoerd droog met keukenpapier en bestrooi het met 1 el zeezout. Bak ca. 3 uur in de oven.
Verhit voor de rodekool de boter in een pan met deksel. Fruit de ui er ca. 5 minuten in. Voeg de rodekool toe en bak ca. 5 minuten verder. Voeg de overige ingrediënten, zout en peper toe en meng goed door elkaar. Voeg een scheutje water toe en kook ca. 45 minuten op middelhoog vuur met een deksel op de pan tot de rodekool zacht en glanzend is. Roer daarbij af en toe door.
Kook voor de mosterdpuree de aardappels in water met wat zout tot ze zacht zijn. Giet af en laat goed uitlekken. Duw ze door een pureestamper terug in de pan. Breng de puree op smaak met zout en peper en klop de boter, de mosterd, de melk en de slagroom erdoorheen op laag vuur. Voeg eventueel nog wat melk toe als het te droog wordt.
Neem na ca. 3 uur het buikspek uit de oven en verhoog de temperatuur (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Snijd met een scherp mes het zwoerd van het vlees en verwijder overtollig vet. Bedek het vlees met een vel aluminiumfolie en laat het rusten. Leg het zwoerd op een bakplaat en bak nog 20-25 minuten in de oven knapperig. Snijd het vlees in vierkanten en serveer met de rodekool, het krokante zwoerd en de mosterdpuree.