Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Lamsnek met koffierub en geblakerde-lente-uimayo

Lamsnek met koffierub en geblakerde-lente-uimayo

  • Gemiddeld

  • 55 minuten bereidingstijd55 min. bereidingstijd

  • ca. 12 uur wachttijdca. 12 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de marinade

Voor de koffierub

Voor de mayonaise

Benodigdheden

  • vleesthermometer

Het festivalseizoen is eindelijk aangebroken! Of je nou de hort op gaat of niet, met de recepten kun je ook thuis genieten van dat lekkere festivalvoedsel.

Tip
Heb je geen barbecue of komt de regen met bakken uit de hemel? Verwarm de oven dan voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Bak het lam ca. 5 minuten aan in een koekenpan, leg in een ovenschaal en bak nog ca. 15 minuten in de oven.

Bereiding

  1. Leg het lamsvlees op een schaal. Meng in een keukenmachine alle ingrediënten voor de marinade schenk over het vlees. Wrijf de marinade in het lamsvlees en zet minimaal 12 uur in de koelkast.

  2. Neem het vlees ca. 1 uur van tevoren uit de koelkast. Schraap de overige marinade eraf. Meng alle ingrediënten voor de koffierub en bestrooi het vlees ermee. Druk het zachtjes aan, zodat de rub aan het vlees blijft plakken.

  3. Verhit de barbecue voor indirecte hitte, met de kooltjes aan één zijde. Leg het vlees op de grill, niet boven de kooltjes, en leg de lente-uitjes voor de mayonaise boven de kooltjes. Doe het deksel van de barbecue dicht, zet de bovenste luchtgaten helemaal open en de onderste halfopen. Als je barbecue geen deksel heeft, spreid de kooltjes dan in een dunne laag uit en grill het vlees en de lente-ui op directe hitte en draai ze regelmatig om. Controleer regelmatig of de lente-ui niet aanbrandt (doe dit snel, zodat er niet te veel hitte ontsnapt). Neem de lente-ui van de barbecue als ze geblakerd en zacht zijn, leg ze op een bord en dek af met een theedoek tot ze een beetje zijn afgekoeld. Verwijder het zwarte schilletje en hak de lente-ui fijn. Meng met de mayonaise, een snufje zout en het paprikapoeder.

  4. Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur van het lamsvlees te checken – verplaats het als het 53°C is direct boven de kooltjes. Dit duurt 20-30 minuten. Draai het vlees regelmatig zodat het aan alle zijden bruin wordt. Neem het vlees van de barbecue als het 58-60°C is en laat het rusten.

  5. Snijd het lamsvlees in plakjes van 1 cm dik. Serveer met de lente-uimayo en citroenpartjes om erover uit te knijpen.

Per portie: 547 kcal | 3 g koolhydraten | 29 g eiwit | 46 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Killa Waffles, Melissa Thompson & Blondies Kitchen Fotografie: Mike English

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)