Meatless Bourguignon
Gemiddeld4 personen15 minuten bereiden1 minuten wachten
Eva Posthuma de Boer: "Laat mijn buren in de Bourgogne het niet horen, voor hen is het vloeken in de kerk, maar ik vind deze vegetarische variant van de beroemde stoofschotel lekkerder dan die met vlees. De smaak is minstens zo diep en intens, het is lichter, waardoor je er schuldeloos heel veel van kunt eten. En dan is er ook nog geen dier voor gestorven – -hoewel het dat wel doet vermoeden."
Ingrediënten
- 6 el milde olijfolie
- 2 uien (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geraspt)
- 200 g winterwortel (in plakjes van 1 cm)
- 200 g knolselderij (in blokjes van 2 cm)
- 200 g bleekselderij (in stukjes van 2 cm)
- 10 g boter
- 600 g kleine champignons (schoongeboend
- grote exemplaren gehalveerd)
- ½ fles rode wijn
- 1 blokje groentebouillon
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- ½ tl gerookt zout
- 5 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 courgette (in kwart plakjes van 2 cm dik)
- 2 tl arrowrootpoeder of maizena
- peper
- 10 g bladpeterselie (grofgehakt)
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Verhit 3 eetlepels van de olijfolie in een braadpan en fruit de uien. Voeg de knoflook, wortel, knol- en bleekselderij toe en bak even mee. Verhit de overgebleven olijfolie met de boter in een grote koekenpan en bak de champignons tot ze bruin beginnen te kleuren – ze hebben ruimte nodig als ze bakken, dus misschien moet het in twee delen.
- Doe de champignons bij de rest van de groenten in de braadpan. Voeg de wijn, -150 milliliter water, het blokje groentebouillon, het gerookte-paprikapoeder, gerookte zout, de tijm en laurierblaadjes toe en breng het vocht aan de kook zodat de alcohol kan verdampen. Doe de deksel op de pan en laat de bourguignon 45 minuten sudderen.
- Voeg de courgette toe en laat nog 15 minuten pruttelen. Los de arrowrootpoeder op in een paar lepels van het kookvocht en giet in de pan. De saus moet licht gebonden zijn. Breng op smaak peper en bestrooi met de peterselie. Lekker met stokbrood of een gekookt (nieuw) aardappeltje in de schil.

Recept uit het boek
Eva’s Keukenkast