Bereiding

  1. Haal het vlees 1 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Bereken de bereidingstijd op basis van het gewicht van het vlees en het gewenste resultaat. Rare: 12 minuten per 500 g vlees, medium rare: 15 minuten per 500 g vlees, medium: 18 minuten per 500 g vlees. Leg het vlees in een braadslee met de vetlaag naar boven. Besprenkel het vlees met een beetje olie en bestrooi royaal met zout en peper.
  2. Zet de braadslee 20 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 170°C / hetelucht: 150°C) en rooster het vlees verder volgens de berekende bereidingstijd. Haal de braadslee uit de oven en zet het vlees op een grote schaal. Zet de braadslee apart. Controleer eventueel de temperatuur in het dikste deel van het vlees met een vleesthermometer. Deze zou rond de 50°C moeten zijn voor rare, 55°C voor medium rare en 60°C voor medium. Dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat het ca. 30 minuten rusten.
  3. Begin, wanneer het vlees in de oven staat, met het maken van de jus. Doe voor de jus het eekhoorntjesbrood in een hittebestendige kom en giet er 200 ml kokend water overheen. Laat ca. 15 minuten weken. Giet af, maar vang daarbij het weekwater op. Hak de paddenstoelen grof.
  4. Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur en bak er de ui in 8-10 minuten zacht in. Voeg de geweekte en verse paddenstoelen toe en bak ca. 10 minuten verder tot het vrijgekomen vocht verdampt is en de paddenstoelen beginnen te karamelliseren. Voeg de knoflook en de tijmblaadjes toe en bak 1 minuut mee. Voeg de bloem toe en bak het geheel al roerend nog 1 minuut. Schenk er al roerend de marsala bij, breng aan de kook en laat 2 minuten inkoken.
  5. Maak, wanneer het vlees aan het rusten is, de jus af. Breng de bouillon in een pan aan de kook. Schenk de hete bouillon in de braadslee en schraap alle aanbaksels van de bodem los (deglaceren). Schenk de bouillon en het weekwater van het eekhoorntjesbrood bij de paddenstoelen in de pan, breng het geheel aan de kook en kook 25-30 minuten tot het geheel ingedikt is tot een mooie jus. Breng de jus op smaak met zout en peper en roer de slagroom en alle vrijgekomen braadsappen uit de schaal waar het vlees op rust, erdoorheen. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer met de jus.

Per portie: ca. 753 kcal
56 g eiwit | 49 g vet | 12 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush & Anna Glover Foto’s: Ant Duncan Styling: Alexander Breeze Foodstyling: Ella Tarn