
Tompouce
Eenvoudig
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
De mooiste tompoucen komen misschien van de bakker, maar de lekkerste exemplaren? Die maak je gewoon zelf! Met een zijdezachte vulling, knisperend bladerdeeg en het iconische roze glazuur weet je dat je goed zit wanneer de cravings naar zoet de kop opsteken.
Lees verder onder de advertentie
De mooiste tompoucen komen misschien van de bakker, maar de lekkerste exemplaren? Die maak je gewoon zelf! Met een zijdezachte vulling, knisperend bladerdeeg en het iconische roze glazuur weet je dat je goed zit wanneer de cravings naar zoet de kop opsteken.
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat (of gebruik het vel dat om de rol zit) en halveer het in de lengte, zodat je twee lange ‘banen’ overhoudt.
Prik het deeg in met een vork om te voorkomen dat het te veel rijst tijdens het bakken. Bak ca. 8 minuten in de oven, neem uit de oven en leg een bakrooster of een bakplaat op het bladerdeeg (je wil vermijden dat het bladerdeeg opbolt maar ook nog enige rijzing toelaten).
Verhoog de temperatuur van de oven (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Bak het deeg nog 15-20 minuten in de oven. Neem het bladerdeeg uit de oven en laat met het rooster erop afkoelen. Je kunt het bladerdeeg eventueel een dag van tevoren bereiden.
Splijt voor de banketbakkersroom het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop de suiker, de maizena, de eieren en het vanillemerg met een garde in een grote kom totdat het mengsel schuimig is.
Verhit de melk en room met het leeggeschraapte vanillestokje in een pan en breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur lager zodra het mengsel heeft gekookt en neem de vanillestokjes eruit.
Voeg een grote soeplepel van de warme vloeistof al kloppend met een garde toe aan het eimengsel. Doe dit geheel terug in de pan en blijf roeren op middelhoog vuur, tot het mengsel de dikte van pudding krijgt.
Neem van het vuur zodra het mengsel begint te borrelen en roer je de boter erdoorheen. Laat afkoelen. Je kunt de pudding eventueel een dag van tevoren bereiden.
Meng voor het glazuur de poedersuiker met het bietensap tot een stevig, roze mengsel. Voeg eventueel meer melk toe om het wat lopender te maken.
Leg de twee plakken bladerdeeg op een snijplank. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en knip de opening op ongeveer 1-2 cm. Verdeel de banketbakkersroom in mooie, gelijkmatige strepen op één van de vellen bladerdeeg.
Spuit er een gelijkmatige laag slagroom op. Leg nu het andere vel bladerdeeg op als dakje. Duw dit een beetje aan en gebruik een mes om de kanten zo glad mogelijk te strijken.
Gebruik de achterkant van een eetlepel om het glazuur op het dakje te strijken. Plaats het geheel een halfuurtje in de koelkast, zodat het kan opstijven.
Gebruik een scherp koksmes om het geheel in gelijke tompoucen te snijden. Spuit er nog wat extra toefjes slagroom op voor de afwerking en serveer direct.