Lees verder onder de advertentie
Fan van kastanjes? Dan kun je in de Zuid-Franse Ardèche je hart ophalen. In de bergdorpjes tussen de eeuwenoude bossen vind je de lekkerste gerechten en delicatessen met tamme kastanjes.
De oogst
In oktober worden de rijpe vruchten geoogst met behulp van netten. Daarna worden ze verwerkt tot meel, puree of jam of in zijn geheel bewaard op water of siroop. Tijdens de kastanjefeesten in oktober ruik je in elk dorp de geur van verse geroosterde kastanjes.Marrons glacés
Vroeger vormden kastanjes het basisvoedsel voor de arme bevolking, nu is het een delicatesse waar luxeproducten als kastanjecrème en marrons glacés van gemaakt worden. Bij Sabaton gebruiken ze PDO-kastanjes met beschermde oorsprongsbenaming uit de Ardèche om marrons glacés mee te maken. Kijk maar niet naar de prijs rechtsonder!Kastanjes met kerst
Wij eten ze niet zo veel, maar in de Franse keuken zijn ze vaste prik. Met kerst staat er bij de Fransen traditioneel kalkoen gevuld met kastanjes op tafel. De kastanjesoep van Christiane Brioude van tea room Le Salon d'Ann-Sophie in Aubenas, een stadje in de Ardèche, is beroemd.De beroemde kastanjesoep
Christiane gaf ons het recept van haar kastanjesoep die al zo lang een hit is. Ze serveert de soep met geroosterd brood en foie gras en schenkt er Viognier bij, een zoete witte wijn uit de Ardèche van druiven van late oogst.Le cousina de Christiane
Ingrediënten voor 6 personen- 1 kg gekookte kastanjes (sous vide, kant en klaar)
- 1 l kippenbouillon
- 5 blaadjes selderij fijngehakt
- 1 nootmuskaatnoot geraspt
- zout en peper
- 1 l crème fraîche
Koken met kastanjemeel en -crème
In de Ardèche gebruiken ze ook veel kastanjemeel in deegwaren. Het lekkerste resultaat krijg je als je een derde deel kastanjemeel mengt met twee derde deel gewone bloem. Kastanjemeel kun je vinden in de natuurwinkel. Zoete kastanjecrème of kastanjejam is lekker in vullingen en gemengd door slagroom of crème fraîche.Meer te ontdekken
Behalve kastanjes heeft de Ardèche ook prachtige natuur te bieden. Fietsend over de Dolce Via, wandelend over de zesduizend kilometer aan paden of kanoënd over een van de rivieren ben je de extra pondjes aan kastanjes zo weer kwijt, én ontdek je hoe mooi deze Franse regio is. Tekst en foto's: Emil RooijackersOok zin in de Ardèche gekregen? Ontdek meer!
Onze tips
Typisch eten in Australië: 7x gerechten die je wil proberen
Restaurants in Melbourne: de beste hotspots & tips
Turkish Airlines: luxe dineren op de grond én in de lucht
Restaurants in Istanbul: dit zijn de beste hotspots & tips
Citytrip in Gdańsk
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Sydney: de beste hotspots & tips
Dit is dé ultieme reis naar Australië – en jij kunt ‘m maken
Cape Tribulation Tour: dit wil je niet missen in Australië
Reizen naar Australië: zo plan je de perfecte rondreis
Uniek hotel op St. Maarten: Divi Little Bay Beach Resort
Restaurants in Gdańsk: dit zijn de beste spots voor lunch & diner
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Restaurants in Arnhem: dit zijn de beste hotspots en tips
Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots en tips
Restaurants in Bologna: de beste hotspots en tips
Redactie
Lees verder onder de advertentie