Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Grote pan met paella in een veld met groenten net buiten Valencia

Maak jij de beste paella? Schrijf je in voor de World Paella Day CUP

Profielfoto van BasBas Erkens

De jaarlijkse zoektocht naar de beste paella-kok ter wereld is begonnen. De prestigieuze World Paella Day CUP 2025 verwelkomt professionele chefs van over de hele wereld. Wie weet sta jij straks in de grote finale op 20 september 2025, in het Spaanse Valencia: de geboorteplaats van de iconische paella.

Lees verder na de advertentie

World Paella Day CUP

De World Paella Day CUP is meer dan alleen een jaarlijkse kookwedstrijd. Het is een ode aan vakmanschap, traditie en de magie van de mediterrane keuken. Sinds 2018 wordt elk jaar op 20 september World Paella Day gevierd: een dag waarop Valencia haar geliefde gerecht met de wereld deelt.

En wat is een betere manier om dat te vieren dan door chefs van over de hele wereld uit te nodigen om hún versie van paella te bereiden, in de stad waar het ooit begon?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Wie maakt de beste paella?

De wedstrijd bestaat uit vier rondes, waarna twaalf chefs worden geselecteerd voor de grote finale in Valencia, waar zij hun land vertegenwoordigen met een eigen, uniek paellarecept. Dit betekent dat je dus een eigen draai aan de paella kunt geven, het hoeft geen authentiek recept te zijn - zoals deze Valenciaanse paella.

In landen zoals Uruguay, Colombia, Mexico, Puerto Rico, Japan en Bulgarije worden zelfs nationale voorrondes gehouden, waarin chefs ter plekke strijden om een finaleplek.

Voor chefs uit alle andere landen worden digitale voorrondes georganiseerd, iedereen kan zich tot 3 juni 2025 aanmelden via www.worldpaelladay.org. Wil je meedoen? Wees er dan snel bij!

Pan met paella op een veld met groente in Valencia

Unieke ervaring

De geselecteerde finalisten krijgen een unieke ervaring in Valencia. Tijdens een exclusieve stage dompelen zij zich vijf dagen lang onder in de paellacultuur van de regio. Zo bezoeken ze de rijstvelden in Albufera en krijgen ze workshops van de beste lokale chefs.

Chef-kok maakt paella in Valencia

Paella uit Valencia

Paella komt oorspronkelijk uit de Spaanse stad Valencia. Het is een traditioneel gerecht dat voornamelijk op zondagmiddag wordt gegeten, het liefst met de hele familie aan het strand. Zondag is namelijk voor familie en voor eten, élke zondag.

Je kent vast paella met zeevruchten, maar de oorspronkelijke variant bestaat uit rijst met kip, konijn, bonen en groenten. Het liefst artisjokken en snijbonen, mits ze in het seizoen zijn. Als je de luxe variant krijgt zit er zelfs eend in de paella, en heel soms ook slakken.

Meer weten over paella? Lees dan eens onderstaand artikel, waarin ik vertel over mijn zoektocht naar de oorsprong van paella:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.