Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Walnotenbrood op de Big Green Egg

Walnotenbrood

In samenwerking met Big Green Egg
  • ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd

  • ca. 18 uur wachttijdca. 18 u. wachttijd

Brood bak je meestal in de oven, maar wist je ook dat je brood op de Big Green Egg kunt bakken? Dit walnotenbrood bijvoorbeeld.

Lees verder onder de advertentie

aantal broden (van 850 g)
2

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Big Green Egg
  • conVEGGtor van Big Green Egg
  • Baking Stone van Big Green Egg
  • Big Green Egg basket
  • RVS-rooster
Brood bak je meestal in de oven, maar wist je ook dat je brood op de Big Green Egg kunt bakken? Dit walnotenbrood bijvoorbeeld.

Bereiding

  1. Wel de walnoten minimaal 20 minuten (maar het liefst 8 tot 12 uur). Giet daarna af. Breng water in een steelpan aan de kook en pocheer de walnoten 1 minuut. Giet af en laat afkoelen. Zo verdwijnt de bitterheid en komen de zoete smaken naar voren.

  2. Meng voor het deeg de bloem, het meel, het water, de starter en het zout in een grote kom of de kom van een standmixer met een deeghaak. Kneed 4 minuten op lage stand en 6 minuten op iets hogere stand, tot het deeg van e wanden van de kom loskomt. Voeg eventueel, al knedend, langzaam het bijwaswater toe tot het water is opgenomen en het deeg nat genoeg is.

  3. Voeg het sesamzaad toe en kneed tot het gelijkmatig door het deeg is verdeeld.

  4. Leg het deeg in een licht ingevette kom. Verdeel de walnoten erover en vouw dat erdoor. Dek af met een theedoek. Laat 3 uur rijzen op een warme plek (27 °C), of zet de deegkom au bain-marie in een kom met 30 °C water. Vouw het deeg elke 45 minuten. Je vouwt dus 3 keer tijdens het rijzen en ververst het au bain-marie water voor nieuw water van 30 °C bij elke vouw.

  5. Verdeel het deeg in 2 porties. Vorm het deeg en leg ze met de naad naar boven in 2 met rogge- of rijstebloem bestoven rijsmandjes. Laat het deeg op kamertemperatuur nog 1,5 tot 2 uur rijzen, tot het deeg luchtig aanvoelt en licht terugveert als je er met je vinger in duwt.

  6. Zet de rijsmandjes onafgedekt in de koelkast en laat 1 nacht rusten op 6 °C.

  7. Plaats de Big Green Egg basket inclusief de convEGGtor met daarop het RVS rooster in de Big Green Egg en laat de temperatuur oplopen tot ca. 175 °C. Plaats de Baking Stone en verwarm deze ca. 10 minuten mee. Plaats de broodjes met bakpapier op de Baking Stone en bak in ca. 40 minuten goudbruin, met het deksel dicht.

  8. Laat de broden minimaal 1 uur afkoelen op een rooster voordat je ze aansnijdt.

Tips
Desemstarter

Een desemstarter kun je online bestellen of zelf maken. Weten hoe je dat doet? Wij leggen je uit hoe je eenvoudig je eigen desemstarter kunt maken. Ook lees je er alles over in het Fort Negen boek.

Bijwaswater

Bij het bakken van brood voegen we niet meteen al het water toe, maar starten we met een iets steviger deeg. Dit biedt meer weerstand, vergemakkelijkt het mengen en helpt bij de vorming van gluten. Gluten vormen minder goed als er teveel water aanwezig is. Hierom staan er in veel recepten twee hoeveelheden water. De eerste voeg je toe bij het mengen. De tweede voegen we later geleidelijk toe. Dit heet bijwassen. Het deeg heeft dan al gluten ontwikkeld. Zo kun je de temperatuur nog iets corrigeren. Warmer of kouder bijwaswater kan de deegtemperatuur met wel een graad beïnvloeden.

Wat vind jij van dit recept?

4.5 / 5.0 (2 stemmen)
Uit het boek

Fort Negen

€ 70,-
Cover voor Fort Negen
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!