Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Cover voor Filosoof

Filosoof

  • Gemiddeld

  • 35 minuten bereidingstijd35 min. bereidingstijd

Jacques: "Een klassieker uit de Nederlandse keuken, daterend van het midden van de negentiende eeuw. De naam ‘filosoof’ is mogelijk een ironische verwijzing naar de eenvoud van het gerecht, die contrasteert met de hoogdravende klank van het woord ‘filosoof’. Een combinatie van uien, rundvlees en aardappelpuree, in sommige gevallen aangevuld met groenten, appels of zelfs bonen. Het lijkt een beetje op een Engelse shepherd’s pie."

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Benodigdheden

  • ovenschaal 20 x 30 cm
  • stoofpan
  • pureestamper
Jacques: "Een klassieker uit de Nederlandse keuken, daterend van het midden van de negentiende eeuw. De naam ‘filosoof’ is mogelijk een ironische verwijzing naar de eenvoud van het gerecht, die contrasteert met de hoogdravende klank van het woord ‘filosoof’. Een combinatie van uien, rundvlees en aardappelpuree, in sommige gevallen aangevuld met groenten, appels of zelfs bonen. Het lijkt een beetje op een Engelse shepherd’s pie."
Serveertip
Lekker met piccalilly.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet de ovenschaal in met boter.

  2. Schil de aardappels, snijd ze in vieren en kook ze in net genoeg water in 15 minuten gaar.

  3. Verhit een scheutje olie in een grote stoofpan en bak de ui en knoflook op laag vuur.

  4. Zet het vuur hoger en bak het rundvlees 5 minuten mee. Voeg 1 eetlepel boter toe en schenk de bouillon erbij.

  5. Stoof het gehakt met de uien 10 minuten tot de bouillon is verdampt.

  6. Voeg de appel toe en warm nog 5 minuten door. Breng op smaak met zout en peper.

  7. Giet de aardappels af, stoom ze droog in de pan en pureer ze met een pureestamper.

  8. Verwarm de melk in een steelpan en roer deze samen met 1 eetlepel boter door de puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

  9. Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel de puree hierover. Strijk de puree glad. Bak 15 minuten in de oven.

Receptuur: Jacques Hermus Fotografie: Saskia van Osnabrugge Styling: Annemieke Paarlberg Foodstyling: Ajda Mehmet

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Aardappelbijbel

€ 34,99
cover aardappelbijbel
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!