Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Oostenrijk

Vakantie in Oostenrijk: verfijnd & culinair

In samenwerking met austria.info
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Foto: Genuss am See GmbH

Steiermark, het groene hart van Oostenrijk, staat bekend om de kwalitatieve en lokale producten. Van de Ausseer Saibling tot de sappige Steiermarkse appel en de populaire olie van pompoenzaadjes. Maar welke pareltjes vind je er nog meer?

Vakantie in Oostenrijk

Oostenrijk dankt zijn culinaire identiteit onder andere aan zijn geografische ligging in het Donau- en Alpengebied in het hart van Europa. Daarnaast ook aan de invloeden van alle verschillende culturen. De laatste jaren worden lokale duurzame ingrediënten steeds belangrijker. Kwaliteitsproducten met een verhaal, gebruikt in authentieke bereidingen in combinatie met nieuwe moderne invloeden. Dat is dan ook de rode draad bij dit lijstje met hotspots in Oostenrijk.

Wil je ook iedere week de leukste hotspots & tips voor restaurants ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Langs de oliemolenaar

Zonnebloemolie en olijfolie staan bij de meeste mensen wel in hun keukenkastje. Maar Georg Gilli produceert in zijn oliemolen in deelstaat Niederösterreich naast deze klassiekers ook hele andere oliën. Van koudgeperste biologische pompoenpitolie en saffloerolie tot oliën gemaakt van lijnzaad, dederzaad en hennep. “Lijnzaad is bijvoorbeeld een echte smaakbom: het smaakt naar groene erwten of asperges en heeft een nogal nootachtige smaak.” Hoe je hem gebruikt? “Lijnzaadolie is mijn ontbijtolie. Hij staat altijd op tafel. Lekker met muesli en yoghurt of in een smoothie.” Trots voegt hij toe: “Alle ingrediënten voor mijn oliën komen van regionale boeren die niet meer dan dertig kilometer verderop wonen. Zo stimuleer ik de lokale landbouw en kan ik een product verkopen waar ik honderd procent achter sta.”

Je vindt aÖ Iss Dialekt in de deelstaat Niederösterreich, neem alvast een kijkje op iss-dialekt.at.

aÖ Iss Dialekt: vakantie in Oostenrijk

Foto: Netzwerk Kulinarik / Martina Siebenhandl

Tussen de varkentjes

Bij het Neusiedler See in Burgenland, midden in het dorp Frauenkirchen, staat de biologische boerderij en boerderijwinkel van Josef en Elena Göltl. “Ik ben vooral verantwoordelijk voor de dieren”, legt Josef uit. Zijn vrouw Elena maakt in de eigen keuken onder meer de ‘Crema di Lardo’. Dat is een smeersel op basis van het witte lardo-rugspek van de mangalitza-varkens, op smaak gebracht met verse knoflook en gedroogde tomaten van de eigen boerderij. In de boerderijwinkel van de Göltls vind je allerlei specialiteiten. Zoals geperste worst, die al generaties lang volgens een traditioneel recept door de familie zelf wordt gemaakt. Maar ook bloedworst, leverworst, braadworst, ham, salami en diverse smeersels.

Terwijl Josef de dikke vacht van een wollig varken aait, legt hij uit: “Het is voor mij heel belangrijk om mijn varkens op uitgestrekte weiden in de open lucht te laten lopen, en ze natuurlijke voeding te geven en met liefde te behandelen.” De bioboer vertelt je graag het verhaal achter zijn dieren en producten en je bent welkom voor een proeverij in zijn boerderijwinkel.

Je vindt Bioboerderij Göltl in deelstaat Burgerland en online op www.goejo.at.

Vakantie in Oostenrijk: varkentjes

Foto: Netzwerk Kulinarik / Robert Herbst (pov.at)

Internationaal Oostenrijks

Voor een bijzonder stukje fusion ben je op het juiste adres bij de Kohlröserlhütte midden in het natuurreservaat Ödensee in het Ausseerland Salzkammergut. Manfred Mayers reislust ligt aan de basis van zijn fascinatie om internationale gerechten met producten uit eigen streek na te maken. Zoals ‘Schotse’ gin, gemaakt van de kruiden die rond de Ödensee groeien, maar ook Steiermarkse sushi: “Behalve zalm gebruiken we hier forel uit Bad Aussee voor, de rijst komt uit Oost-Oostenrijk en het algenblad vervangen we door inheems slablad”, legt Manfred uit. Ook zijn teriyaki heeft een Oostenrijks tintje, want de daarin verwerkte forel komt uit de streek. “We houden van experimenteren en daarom hebben we in de Kohlröserlhütte iedere week andere culinaire verrassingen.” Overigens staat er voor liefhebbers van schnitzel en kaiserschmarren ook het nodige op de kaart op deze prachtige locatie met uitzicht op het meer.

Je vindt de Kohlröserlhütte in deelstaat Steiermark en online op genussamsee.com.

Genuss am See GmbH

Foto: Genuss am See GmbH

Pannonische keuken op vakantie in Oostenrijk?

Als je in Oostenrijk in de deelstaat Burgenland op zoek gaat naar een lekker Gasthaus, kom je zonder twijfel het woord ‘Pannonisch’ tegen als je een menukaart bekijkt. Waar het woord vandaan komt? In Burgenland vind je de westerse uitloper van de zonnige ‘Pannonische laagvlakte’. Behalve dat je hier in je vakantie dus lekker de zon kunt opzoeken, heeft dit invloed op de lokale keuken. Zo grazen er in dit gebied stepperunderen, mangalitza-varkens en ganzen en groeien paprika’s, tomaten en chilipepers. De paprika’s vind je bijvoorbeeld terug in de bekende ‘Burgenländische Krautsuppe’ en de ‘Pannonische Fischsuppe’, een gerecht met paprika en snoekbaars of meerval uit de Neusiedler See. Het bijzondere klimaat en de invloeden van de Slavische en Hongaarse keukens zijn terug te vinden in de Pannonische gerechten.

Wil je echt Pannonisch eten? Dan ben je aan het juiste adres bij chef-kok Josef Roiss van Gasthaus zur Dankbarkeit.

Je vindt Gasthaus zur Dankbarkeit in deelstaat Burgenland en online op dankbarkeit.at.

Gasthaus zur Dankbarkeit

Foto: Gasthaus zur Dankbarkeit / Steve Haider

Meer ontdekken over culinaire hotspots in Oostenrijk? Van handige tips tot interessante verhalen, kijk op austria.info.

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!