Bereiding

Voor de banketbakkersroom:

 1. Doe 400 milliliter van de melk, de kristalsuiker en vanillesuiker in een pan met een inhoud van minimaal 1 liter en verhit het geheel op middelhoog vuur tot tegen het kookpunt aan. Roer af en toe door.
 2. Roer de overige 100 milliliter melk samen met het custardpoeder en vanille-extract tot een glad papje.
 3. Voeg het custardpapje toe aan de pan met warme melk en verwarm al roerend met een garde 6-8 minuten. De banketbakkersroom zal steeds dikker worden.
 4. Stop met roeren zodra de banketbakkersroom dikker wordt en begint te koken. De banketbakkersroom zal gaan bubbelen. Haal van het vuur zodra je minimaal 3 bubbels hebt gezien.
 5. Giet de banketbakkersroom in een hittebestendige kom en dek direct af. Zorg ervoor dat het plasticfolie direct op de banketbakkersroom ligt om te voorkomen dat zich een velletje vormt. Laat na het afkoelen opstijven in de koelkast.
 6. Doe de roomboter en poedersuiker in een mengkom en mix met een staande mixer met platte menghaak of met een handmixer in 10 minuten wit en romig.
 7. Klop de banketbakkersroom in een aparte mengkom een paar minuten los met een garde of mixer (laat deze eerst op kamertemperatuur komen).
 8. Voeg de banketbakkersroom in 3 delen al mixend toe aan de opgeklopte roomboter. Mix het geheel nog 10 minuten op lage snelheid.
 9. Gebruik direct of bewaar tot gebruik in een luchtdichte bak in de koelkast. Bereid maximaal 1 dag van tevoren. Laat altijd voor gebruik op kamertemperatuur komen en klop opnieuw op.

Voor de crumble:

 1. Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht) of 200 °C (boven- en onderwarmte).
 2. Doe de boter in een mengkom en wrijf de boter tussen je vingers fijn. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed net zo lang door tot het deeg net niet een samenhangend geheel vormt, maar juist grove losse kruimels.
 3. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de oven en bak 15-18 minuten tot de kruimels een mooie goudbruine kleur hebben.
 4. Laat volledig afkoelen, verpak luchtdicht en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek.

Voor de taart:

 1. Bereid de vanillecake (in 1 bakvorm van Ø 25 cm en minimaal 10 cm hoog) volgens het recept (klik op deze link), maar voeg 10 gram kaneel toe aan de tarwebloem om er een kaneelsmaak aan te geven. Bereid de appel-berberisvulling  banketbakkersroom-botercrème en gebakken crumble volgens het recept. Snijd de afgekoelde cake in 4 lagen van circa 2 centimeter dik.
 2. Leg een taartkarton op een draaiplateau en verdeel een eetlepel banketbakkersroom-botercrème over het midden. Leg hier een cakelaag op en zorg dat deze in het midden van het taartkarton ligt.
 3. Smeer een vijfde van de botercrème over de cakelaag. Verdeel hier een vijfde van de crumble over.
 4. Leg hierop de volgende cakelaag en spuit rondom een dijkje van de botercrème. Vul met de appel-berberisvulling (klik op de link voor het recept) en een vijfde van de crumble.
 5. Leg hierop de derde cakelaag en besmeer met een vijfde van de botercrème. Verdeel hier een vijfde van de crumble over.
 6. Eindig met de laatste cakelaag en smeer de taart af met een dun laagje botercrème. Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.
 7. Smeer de taart nogmaals af met de overgebleven botercrème en versier met de overgebleven crumble. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Zoets van Zeinab

Uit het boek:

Zoets van Zeinab
€29,99