Master of Wine Job de Swart: “Dit auberginegerecht is behoorlijk rijk en smaakvol door de kaas, maar heeft ook frisheid dankzij de tomaat. Idealiter drink je er dus een wijn bij die voldoende frisheid heeft. Maar om niet overschaduwd te worden door het gerecht zoek je ook naar een uitgesproken smaak. Een beetje tannine is fijn, als tegenwicht voor het vet van de olie en de kaas. Een wijn die hier perfect aan voldoet, is de Primitivo del Salento Don Cosimo van Cantine Due Palme. Volfruitig, een tikje kruidig, stevig van smaak en houtgerijpt, maar ook voldoende fris, zacht en gemakkelijk doordrinkbaar. Een topcombi!”
Master of Wine Job de Swart: “Dit auberginegerecht is behoorlijk rijk en smaakvol door de kaas, maar heeft ook frisheid dankzij de tomaat. Idealiter drink je er dus een wijn bij die voldoende frisheid heeft. Maar om niet overschaduwd te worden door het gerecht zoek je ook naar een uitgesproken smaak. Een beetje tannine is fijn, als tegenwicht voor het vet van de olie en de kaas. Een wijn die hier perfect aan voldoet, is de Primitivo del Salento Don Cosimo van Cantine Due Palme. Volfruitig, een tikje kruidig, stevig van smaak en houtgerijpt, maar ook voldoende fris, zacht en gemakkelijk doordrinkbaar. Een topcombi!”
Bereiding
Was de aubergines. Halveer ze in de lengte. Snijd elke helft 3 maal in vanaf de punt tot ca. 1 cm van de steel. Bestrooi de aubergines op alle snijvlakken met wat zout. Leg de aubergines in een vergiet en laat ca. 30 minuten staan.
Spoel de aubergines af met koud water en dep ze goed droog. Verhit de olijfolie in een ruime, ovenbestendige pan. Leg de aubergines met het snijvlak in de hete olie en bak ze op matig vuur 6-7 minuten, tot ze mooi donker gebakken zijn.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Keer de aubergines om en verdeel ui, de knoflook en de rozemarijn rondom de aubergines. Bak nog 3-4 minuten, tot de ui glazig wordt. Voeg de tomaten toe en blus het geheel af met de passata. Bestrooi met zout en peper.
Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over het geheel, maar zorg dat de vorm van de aubergines nog mooi zichtbaar is. Bak het geheel 20-25 minuten in de oven. Lekker met brood en olijfolie.
Wat vind jij van dit recept?
Uit het boek
Due Palme wijnpakket
€ 50,-
Inspiratie in je mailbox
Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!