Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Basistechniek mosselen koken

Mosselen koken

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Met deze basistechniek leer je hoe je op gemakkelijke wijze mosselen kunt koken. Dit recept op zichzelf is al ontzettend smaakvol, meer heb je eigenlijk niet nodig.

Lees verder onder de advertentie

Ingrediënten

Benodigdheden

  • mosselpan
Met deze basistechniek leer je hoe je op gemakkelijke wijze mosselen kunt koken. Dit recept op zichzelf is al ontzettend smaakvol, meer heb je eigenlijk niet nodig.
Mosselen schoonmaken
Vragen over mosselen schoonmaken? Lees hier hoe het moet!

Bereiding

  1. Vul een grote (mossel)pan of de wasbak met ruim water en spoel de mosselen hierin. Giet af, laat er schoon water in lopen en spoel de mosselen nog twee keer opnieuw. Gooi schelpen die boven komen drijven weg, die kunnen slecht zijn. Gooi ook schelpen met barsten erin weg.

  2. Snijd alle groenten naar wens. Het liefst niet te grof en niet te fijn: het is belangrijk dat ze na het koken nog beet hebben. Was ze goed.

  3. Doe de groenten, knoflook en tijm in een mosselplan. Leg de mosselen erbovenop. Kruid de mosselen goed met zwarte peper en giet de witte wijn erover. Zet het deksel op de pan. Zet het vuur hoog en kook de mosselen snel.

  4. Check na enkele minuten of het vocht is opgekookt en schud dan de mosselen op. Zorg dat de groenten en onderste mosselen boven in de pan liggen. Doe het deksel terug op de pan en kook de mosselen nogmaals op (het vocht komt dan nog een keer over de mosselen).

  5. Doe de blokjes boter tussen de mosselen en laat de boter smelten en zich mengen met het overheerlijke vocht onder in de pan.

  6. Je kan er nu voor kiezen om de mosselen zo te serveren, maar als je ze op een andere manier wilt verwerken leg je een zeef boven een kom en giet je de mosselen erin af. Verwijder de bovenste helft van de schelpen en bewaar de mosselen in het opgevangen mosselkookvocht, zo drogen ze niet uit.

Handig om te weten!
Van 1 kilo mosselen blijft na het koken ongeveer 200 tot 250 gram mosselvlees over. Je rekent normaal zo'n 1 tot 1,5 kg per persoon mét schelp.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (5 stemmen)
Uit het boek

Hommage

€ 32,50
cover hommage
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!