Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
berlinerbollen

Berlinerbollen

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 12

Ingrediënten

Berlinerbollen, Berlijnse bollen of Boules de Berlin. Hoe je ze ook noemt, zelfgemaakt en lekker vers zijn ze gegarandeerd het allerlekkerst.

Bereiding

  1. Doe de gist in de kom van een keukenmachine met deeghaken en voeg de melk toe, terwijl je de machine langzaam laat draaien. Voeg de eieren toe en mix verder. Voeg 400 g bloem, 2 el suiker en het zout toe en mix ca. 5 minuten verder tot een glad mengsel. Voeg daarna, terwijl de machine nog steeds draait, de boter in kleine stukjes toe. Voeg pas meer boter  toe als het vorige stukje goed is opgenomen. Vet een andere kom licht in met olie en schep het deeg erin. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 1-2 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

  2. Sla het deeg een beetje terug in de kom en stort het op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Rol balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede en met bloem bestoven bakplaat met een paar centimeter ruimte ertussen. Gebruik eventueel twee bakplaten. Dek de deegballetjes af met een schone theedoek en laat ze opnieuw rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.

  3. Vul een grote, diepe pan voor max. 1/2 met olie en verhit tot ca. 180°C of tot een stukje brood er binnen 30 seconden bruin in kleurt. Meng in een grote kom 3 el suiker met het kaneelpoeder. Bekleed een bakplaat met keukenpapier. Frituur de berlinerbollen, in porties, 1-2 minuten per zijde in de hete olie tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op het keukenpapier. Haal ze na 1-2 minuten door het suiker-kaneelmengsel en laat helemaal afkoelen op een rooster.

  4. Haal de jam eventueel door een fijne zeef om alle stukjes en pitjes eruit te halen. Roer de jam in een kom glad en vul de spuitzak ermee. Steek vanuit de zijkant een satéprikker in elke bol om een gaatje te maken. Steek de spuitmond in het gaatje tot iets achter het midden van de bol en spuit een royale hoeveelheid jam in elke bol. Je kunt de bollen 1-2 dagen bewaren in een luchtdichte trommel.

Per portie: 320 kcal | 55 g koolhydraten | 7 g eiwit | 8 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Fotografie: Mike English Styling: Faye Wears Foodstyling: Libby Silbermann

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)