Bereiding
- Snijd de witte kool in kwarten. Verwijder het hart en snijd de kwarten in heel fijne reepjes. Hak de sjalot grof en snijd de wortel in halve plakjes. Snijd of rasp de knoflook. In totaal heb je ongeveer 750 gram gesneden groente nodig.
- Doe de witte kool, sjalot, wortel, knoflook, kerrie masala en het paprikapoeder in een kom. Voeg de bloemkoolroosjes toe.
- Weeg 2% van het totaalgewicht (zonder kom) af aan zout, voeg het zout toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
- Kneed het mengsel met flink veel kracht tot er vocht uitkomt. Doe het koolmengsel in een fermentatiepot en duw stevig aan tot alle lucht eruit is en de groente volledig onder het eigen vocht staat. Voeg een klein scheutje water toe als dat nodig is om de groente ondergedompeld te krijgen, of verzwaar de groente.
- Sluit de pot af. Gebruik een deksel met waterslot of laat het gas af en toe ontsnappen. Als je het deksel opent, zorg dan wel dat de groente goed onder water staat voordat je de pot weer sluit. Je Bombay Kraut heeft minimaal 3 weken nodig. Proef na 3 weken. Vind je de zuurkool goed? Zet hem dan in de gesloten pot in de koelkast. Bombay Kraut is weken tot maanden houdbaar.
Tip:
Meng je liever zelf je specerijen? Maak dan je eigen geurige mix van kurkuma, koriander, komijnzaad, gember, kaneel, nootmuskaat, peper, fenegriek, venkelzaad, piment, karwijzaad, chilipoeder en kruidnagels. Verwarm de specerijen voorzichtig in een pan tot de geuren vrijkomen en maal ze daarna fijn met behulp van een vijzel. Het is even een klusje maar dan heb je de mix ook helemaal zoals je hem hebben wilt. Maak wat meer van de mix zodat je de rest in een potje kunt bewaren voor de volgende ronde. Natuurlijk is deze specerijenmix ook heel lekker om een curry mee op smaak te brengen.
