Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Ronde börek met feta en boerenkool met een stukje eruit

Börek met feta en boerenkool

  • Eenvoudig

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

Börek is een traditioneel gerecht uit de Turkse keuken, gemaakt van dunne lagen filodeeg. Dit hartige gebak wordt vaak gegeten als ontbijt of lunch en ligt dan ook regelmatig bij de bakker in de vitrine. Zelfgemaakt is hij minstens zo lekker als die van de bakker, en perfect om te delen!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
6

Ingrediënten

Börek is een traditioneel gerecht uit de Turkse keuken, gemaakt van dunne lagen filodeeg. Dit hartige gebak wordt vaak gegeten als ontbijt of lunch en ligt dan ook regelmatig bij de bakker in de vitrine. Zelfgemaakt is hij minstens zo lekker als die van de bakker, en perfect om te delen!
Variatietip
Kun je geen genoeg krijgen van deze Turkse lekkernij? Probeer dan eens deze variant van de börek met een vulling van pompoen, feta en snijbiet!

Bereiding

  1. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak er de ui in ca. 10 minuten zacht in. Breng intussen een grote pan met water en wat zout aan de kook.

  2. Blancheer er de boerenkool ca. 1 minuut in tot hij geslonken is. Giet af en laat in een vergiet goed uitlekken en een beetje afkoelen. Doe in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.

  3. Doe de boerenkool, de feta en de gebakken ui in een grote kom en meng met een klein snufje zout en een flinke snuf zwarte peper. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).

  4. Vet een quiche- of springvorm (23 cm Ø) royaal in met gesmolten boter. Haal de filodeegvellen uit de verpakking en dek ze af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.

  5. Leg een vel filodeeg op een schoon werkblad en bestrijk met gesmolten boter. Leg een tweede vel filodeeg met een overlap van ca. 10 cm onder het eerste deegvel en bestrijk met boter.

  6. Leg er nog een derde vel filodeeg tegenaan zodat je drie met elkaar verbonden filodeegvellen krijgt. Bestrijk weer met boter.

  7. Leg de overige vellen er op dezelfde manier bovenop, zodat je twee lagen hebt. Bestrijk ook deze vellen met boter.

  8. Verdeel de feta-boerenkoolvulling in de lengte over het midden van het deeg in de vorm van een lange, dunne worst. Klap het deeg in de lengte dubbel over de vulling heen en rol het strak op tot een lange rol.

  9. Bestrijk de rol rondom met gesmolten boter en leg het opgerold als een spiraal in de ingevette vorm. Bestrijk de bovenkant met geklutst ei.

  10. Bak in 35-45 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat iets afkoelen en snijd in punten. Ook lekker op kamertemperatuur.

Per portie: 397 kcal | 15 g koolhydraten | 11 g eiwit | 32 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Foto’s: Sam A Harris Styling: Victoria Eldridge Foodstyling: Ella Tarn

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!