Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Breekbrood met knoflook en zwarte olijven

Breekbrood met knoflook en zwarte olijven

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd

  • en 30 minuten wachttijd en 30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 9

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm 80 ml melk in een steelpan. Los 1 el zeezout op in de warme melk en laat afkoelen tot lauwwarm.

  2. Doe intussen 70 g boter met 200 ml melk, de suiker en 2 geperste teentjes knoflook in een pan en verhit tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Laat afkoelen tot lauwwarm.

  3. Doe 500 g bloem met de gist in de kom van een staande mixer voorzien van een deeghaak. Laat de mixer draaien en voeg beetje bij beetje het warme boter-melkmengsel toe. Voeg, wanneer het deeg begint samen te komen, de gezouten melk, de peterselie en de helft van de gehakte olijven toe. Kneed nog ca. 6 minuten met de deeghaak of stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed ca. 10 minuten met je handen tot een glad, elastisch deeg.

  4. Vorm een bal van het deeg en leg hem in een met olie ingevette kom. Bestrijk de bovenkant van het deeg licht met olie, dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plaats minimaal 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

  5. Smelt intussen 70 g boter in een kleine steelpan op laag vuur en voeg de overige knoflook en olijven toe. Verwarm het geheel enkele minuten en neem van het vuur. Laat afkoelen.

  6. Stort het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad en sla het een beetje terug. Verdeel het deeg in 7 gelijke porties (à 130-140 g) en draai er strakke balletjes van. Stop het deeg rondom in onder de balletjes, zodat ze perfect rond zijn en de naad beneden zit. Bekleed een springvorm (20-23 cm Ø) met bakpapier. Leg er 6 balletjes in een grote cirkel in en leg het laatste balletje in het midden. Laat afgedekt nog 20-30 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).

  7. Bestrijk het deeg met wat knoflookboter. Bak in 30-35 minuten goudbruin en gaar in de oven. Schenk de overige knoflookboter met de olijven eroverheen en laat afkoelen. Je kunt de afgekoelde broodjes tot 3 dagen in een luchtdicht afgesloten bak of trommel bewaren.

Per portie: 477 kcal | 57 g koolhydraten | 11 g eiwit | 21 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Meliss Thompson Foto’s: Mowie Kay

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)