Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Sandwich met butter-chicken, yoghurt, ingelegde groenten en gemengde sla

Butter-chickensandwich

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

  • ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd

Dit recept is wat ons betreft de beste lunch die je jezelf kunt geven. Het klassieke Indiase gerecht op een broodje. Hemels!

Lees verder onder de advertentie

Aantal broodjes
6

Ingrediënten

Voor de kipmarinade

Voor de yoghurt

Voor de ingelegde groenten

Voor de butter-chickensaus

Voor de gemengde sla

Voor de gefrituurde ui (optioneel)

Dit recept is wat ons betreft de beste lunch die je jezelf kunt geven. Het klassieke Indiase gerecht op een broodje. Hemels!
Serveertip
Liever vegetarisch? Gebruik dan tofu of vegetarische kip.

Bereiding

  1. Begin ca. 4 uur van tevoren met de marinade voor de kip. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom door elkaar en voeg de kip aan de marinade toe. Dek de kom af en zet minimaal 4 uur of een hele nacht in de koelkast.

  2. Doe voor de yoghurt alle ingrediënten in een blender. Maal tot een gladde saus. Zet opzij.

  3. Snijd voor de gefrituurde uitjes de rode ui in dunne ringen. Meng de bloem met de maizena. Haal de ui door dit mengsel.

  4. Frituur de ui kort in een frituurpan van 160°C tot hij goudbruin is. Laat uitlekken op keukenpapier. Je kunt ook kant-en-klare gefrituurde uitjes gebruiken.

  5. Snijd voor de ingelegde groenten de ui, de knolselderij, de komkommer en de rode peper in heel dunne plakken of ringen. Dat gaat het beste met een mandoline of een dunschiller.

  6. Breng de wittewijnazijn met het water, het zout, de suiker en de kaneelstokjes in een steelpan aan de kook. Doe de groenten samen in een schone pot en giet het azijnmengsel erover. Dek de pot af en zet in de koelkast tot gebruik om de smaken te laten trekken.

  7. Verhit voor de butter chicken saus de olijfolie en de boter in een koekenpan op laag vuur en bak er de ui, de gember, de rode peper en de knoflook in en laat het langzaam karamelliseren. Dit duurt ca. 30 minuten.

  8. Voeg de tomatenpuree en de specerijen toe en bak ca. 2 minuten mee. Voeg de room toe en laat nog 30-60 minuten op laag vuur inkoken.

  9. Doe alles uit de pan in de blender en maal tot een gladde saus. Proef en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Voeg eventueel een scheutje water toe wanneer de saus gaat schiften, dat herken je aan dat er een laagje vet bovenop ontstaat. Bewaar de saus in de koelkast.

  10. Tijd om het broodje op te bouwen! Bak het brood af in de oven. Is het vers? Dan kun je deze stap overslaan. Snijd het broodje doormidden.

  11. Verhit een zware koekenpan op middelhoog vuur en voeg 1 el olijfolie toe. Haal de kip uit marinade en schud er wat van de marinade af.

  12. Bak de kip ca. 10 minuten rondom tot hij gaar en goudbruin is. Haal de kip uit de pan en laat een rusten op een bord.

  13. Besmeer beide helften van de broodjes met de butter chicken saus. Meng voor de gemengde sla de sla met de overige ingrediënten. Verdeel wat salade over het brood.

  14. Snijd de kip in dikke plakken en verdeel over het brood. Verdeel wat ingelegde groenten eroverheen. Maak af met de gefrituurde ui(tjes). Serveer direct.

Per stuk: 1050 kcal | 50 g koolhydraten | 30 g eiwit | 40 g vet

Fotografie: Willem van Santen Receptuur: Yuval Zukerman (Fort Negen)

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!