
Perfecte chocolate chip cookies
Eenvoudig
25 minuten bereidingstijd25 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 30 minuten wachttijdca. 1 u. en 30 min. wachttijd
Lekker knapperig van buiten en chewy van binnen. Dit zijn wat ons betreft de ultieme chocolate chip cookies!
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Schenk de gesmolten boter in een grote kom, voeg beide suikers toe en klop met de gardes van een elektrische handmixer licht en romig. Voeg het ei en het vanille-extract toe en klop verder tot er een zeer luchtige massa ontstaat.
Meng in een andere kom de bloem met de patentbloem, het bakpoeder en een snufje zeezoutvlokken. Spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Houd 16 grotere stukjes chocolade apart en spatel de overige chocolade door het deeg.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Maak met een ijsschep 8 balletjes van het deeg en leg ze met voldoende ruimte ertussen op de bakplaten. Druk de achtergehouden stukjes chocolade in de deegballetjes en zet ze ca. 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven tot ze net stevig zijn en aan de randen beginnen te kleuren. Laat de koeken ca. 10 minuten afkoelen op de bakplaten. Laat de koeken vervolgens helemaal afkoelen op een rooster. Bestrooi de koeken eventueel met wat extra zeezoutvlokken en serveer.
Tips voor de perfecte chocolate chip cookies
Ontrafel met onze tips het geheim voor de perfecte chocolate chip cookies:
1. Het mixen
Voor de perfecte chocolate chip koekjes is het belangrijk om zoveel mogelijk lucht in het deeg te krijgen. Wanneer je boter met suiker mixt, verandert hun structuur en houden ze de luchtbelletjes beter vast. Hierdoor worden je cookies lekker licht en fluffy.
2. Suiker
Voor de perfecte chocolate chip cookies gebruiken we twee soorten suiker: bruine basterdsuiker en kristalsuiker. Dat lijkt misschien onnodig, maar ze hebben allebei hun eigen functie. De bruine basterdsuiker geeft de koeken een lekkere karamelsmaak en de typische textuur in het midden. De kristalsuiker maakt het deeg stevig en zorgt voor de knapperige buitenkant.
3. Bloem
Niet alleen van suiker kun je het beste twee soorten gebruiken, dit geldt ook voor de bloem. Gewone tarwebloem maakt het deeg lekker bros, terwijl de patentbloem met zijn hoge glutengehalte zorgt dat de koeken in het midden lekker chewy blijven.
4. Chocola
Gehakte chocolade gaat (in tegenstelling tot chocolate chips) tijdens het bakken lekker smelten. Het hakken kost je misschien wat meer tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard. Wil je de koekjes nóg lekkerder maken? Meng dan eens wat gehakte noten door het koekdeeg. Of maak triple chocolate cookies van pure, witte én melkchocolade.
Bonustip: Leg voor je gaat hakken wat stukjes apart en hak die wat grover. Door grotere stukjes chocolade in het deeg te drukken, krijg je aan de bovenkant van elk koekje heerlijk gesmolten chocolade.
5. Koelen
Door de koeken voor ze de oven in gaan een uurtje in de koelkast te zetten, zullen ze in de oven minder snel uitlopen. Hierdoor blijven ze in het midden lekker zacht. Precies wat je wilt!









