Bereiding

  1. Doe de chocolade in een kom. Breng de slagroom in een kleine pan op middelhoog vuur aan de kook. Haal de pan van het fornuis en laat iets afkoelen, ongeveer 2 minuten (als de room te heet is kan de chocolade korrelig worden). Giet de hete room over de chocolade. Laat 2 minuten staan en roer vervolgens glad. Voeg de boter en een snufje zout toe en roer het mengsel glad. Zet opzij.
  2. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije, droge en hittebestendige kom en het eigeel in een andere hittebestendige kom. Kies een pan uit waar de kommen goed op passen (de ronding van de kom moet zodanig in de pan passen dat die niet de bodem van de pan raakt en er goed in past).
  3. Breng een paar centimeter water in de pan aan de kook en verlaag dan het vuur. Klop de eiwitten luchtig met een snufje zout. Zet de kom dan op de pan. Voeg 25 gram suiker toe en klop de eiwitten stijf. Haal de kom van de pan en klop door tot de eiwitten niet meer warm aanvoelen. Zet de kom opzij.
  4. Voeg de resterende suiker, frangelico en een snufje zout toe aan de eidooiers en klop tot alles goed gemengd is en licht schuimt. Zet de kom op de pan en klop luchtig en lichtgeel. Let goed op dat het water niet kookt, anders gaat de schift erin. Haal de kom van de pan als je denkt dat de kom te heet wordt en klop om de temperatuur snel te laten zakken. Meng een derde van het eidooiermengsel met een spatel of garde door de chocolade. Herhaal tot alles gemengd is.
  5. Vouw een kwart van de eiwitten door de chocolade tot alles volledig is opgenomen. Dit noemt men in het Engels sacrifice: een offer om het resterende opgeklopte eiwit luchtiger te houden. Voeg het volgende kwart eiwitten toe en vouw weer voorzichtig door de chocolade. Herhaal met de resterende eiwitten.
  6. Giet de chocolademousse in een kom (of in individuele bakjes als je dat liever hebt) en dek af met plasticfolie. Laat minimaal 6 uur opstijven in de ijskast.
  7. Garneer voor het serveren met hazelnoten, eventueel de amandelpraliné en zoutvlokken naar smaak.
Welmoeds Wilde Keuken

Uit het boek:

Welmoeds Wilde Keuken
€35,00

Receptuur: Welmoed Bezoen Fotografie: Anker van Warmerdam

*Amandelpraliné
Maak praliné door 100 gram kristalsuiker met 1 theelepel citroensap en een snufje zout te smelten. Verhit op laag vuur tot de suiker karamelliseert. Hoe donkerder de karamel, hoe sterker de smaak. Giet de karamel over 50 gram grof gehakte geroosterde amandelen en laat volledig uitharden en afkoelen. Hak of blend tot een grof poeder, of eet het zo.