
Crema catalana met amandel en sinaasappel
Eenvoudig
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd
Deze Spaanse klassieker moet je een keer geproefd hebben! In deze variant krijgt hij een frisse twist door de toevoeging van amandel en sinaasappel. Afgetopt met een laagje gekarameliseerde suiker is dit een onweerstaanbaar lekker dessert.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Splijt het vanillestokje met een scherp mesje en schraap met de punt van het mes het merg eruit. Schenk de melk in een steelpan en voeg het vanillestokje en -merg toe.
Voeg ook het kaneelstokje, het amandelextract en de sinaasappelschil toe. Breng rustig tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat de melk ca. 15 minuten trekken.
Klop de eidooiers met 60 g suiker en de maizena goed door elkaar tot een lichtgeel mengsel. Schenk de melk door een zeef in een dun straaltje al roerend bij het eimengsel. Blijf goed kloppen.
Doe het eimengsel terug in de pan, verwarm op heel laag vuur of au bain-marie al roerend ca. 25 minuten. Verwarm tot een gebonden vla die de achterkant van een lepel kan bedekken.
Verdeel de vla over de schaaltjes en laat afkoelen. Zet de schaaltjes afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Bestrooi elk schaaltje pudding met 1 el suiker. Karamelliseer de suiker met een brandertje. Heb je geen brander? Verwarm dan de ovengrill voor op de hoogste stand en zet de schaaltjes onder de grill tot de suiker lichtbruin kleurt.










