Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
kippenpoot op bord

Gekonfijte kippenpoot

  • Gemiddeld

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

Konfijten is een eeuwenoude techniek, waarbij we het kostbare onderstel van de kip voorzichtig garen in een aromatische olie.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediƫnten

Voor de saus

Benodigdheden

  • kernthermometer
Konfijten is een eeuwenoude techniek, waarbij we het kostbare onderstel van de kip voorzichtig garen in een aromatische olie.
Tobias Camman over zijn recept:
"De meest interessante delen van de kip zijn uiteraard de poten: de dijen en de drumstick. In het geval van de drumstick is het een kunst de malsheid te behouden, maar dat is een uitdaging wanneer je weinig tijd hebt. Daarom gaan we konfijten.Ā Voor het onmisbare, goudbruine korstje bakken we de poten ook nog even in de pan. Doe er een royale schep saus van sake en pruimen bij en het is ongelooflijk, maar waar: dit gerechtje staat in een dik halfuur op tafel."

Bereiding

  1. Verwarm de olie in een klein pannetje tot 80 °C. Gebruik een thermometer om ervoor te zorgen dat de olie niet te heet wordt. Voeg het limoengras en de gember toe aan de olie. Leg de kippenpoten en -dijen in de pan als deze op temperatuur is. Dompel onder in de olie. Konfijt de kip 30 minuten.

  2. Maak intussen de sake-pruimensaus. Schil en halveer de mini-uitjes (je hebt dan zo’n 50 gram over). Snijd de gedroogde pruim grof en hak de knoflook fijn.

  3. Verwarm de olie in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit eerst de knoflook, doe dan de ui en pruim erbij. Voeg ook gelijk de sake, mirin en donkere miso toe en zet het vuur iets hoger. Roer voorzichtig door en breng zo snel mogelijk aan de kook – dit omdat we de saus willen reduceren. Als het eenmaal kookt, kan de temperatuur wel weer omlaag. Laat 20 minuten pruttelen en reduceren.

  4. Haal de pan van het vuur en voeg de blokjes boter goed roerend toe. Nu heb je een glanzende, dikke saus.

  5. Verwarm een braadpan op middelhoog tot hoog vuur en schenk er gelijk ook wat olijfolie in. Haal de kip na circa een halfuur uit de pan en bak nog 5 minuten aan alle kanten goudbruin in de braadpan. Let op: dit kan aardig spetteren.

  6. Schep eerst een flinke lepel saus op het bord en leg de kip erop. Bestrooi met een klein beetje Maldon-zout, en serveren maar.

Wijntip
Serveer met een glas sangiovese

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Fastvoer

€ 39,99
fastvoer cover
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!