
Havermoutbrood met honingboter
Eenvoudig
ca. 1 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 20 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 30 minuten wachttijdca. 1 u. en 30 min. wachttijd
Bereiding
Klop in een grote kom de havermoutpap, het ei, ā van de honing, de zadenmix, het zout en het water door elkaar. Voeg de gist en de bloem toe en roer met een houten lepel tot een geheel. Sprenkel de olie aan de zijkanten van de kom ā het deeg is nu nog plakkerig en losjes, maar dat hoort zo. Bekleed een broodvorm met twee stroken bakpapier en laat het over de randen hangen.
Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek ca. 1 uur en 30 minuten rijzen, tot het in volume verdubbeld is. Bevochtig na ca. 30 minuten je handen en til het deeg een aantal keer op, zodat het onder zichzelf vouwt ā hierdoor wordt het deeg sterker. Herhaal nog twee keer, steeds na weer ca. 30 minuten.
Bestuif, als het deeg in volume verdubbeld is, je werkblad en je handen royaal met bloem. Stort het deeg op je werkblad en kneed het een beetje door. Maak er met je handen een broodvorm van door de zijkanten naar het midden te vouwen en de naad goed dicht te knijpen. Rol het brood richting jezelf om het strakker te maken. Til het brood met behulp van een deegschraper in de vorm, met de naad naar beneden.
Laat op een warme plek rijzen tot de hele broodvorm gevuld is. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220ā°C / hetelucht: 200ā°C). Snijd met een kartelmes het brood in de lengte in en bestrooi met de havermout. Bak ca. 15 minuten in de oven en verlaag de temperatuur (elektrisch: 190ā°C / hetelucht: 170ā°C). Bak in nog 55-60 minuten goudkleurig en gaar in de oven.
Neem het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Klop intussen de boter, de rest van de honing en de kaneel met een handmixer door elkaar. Breng op smaak met zout.
Snijd het afgekoelde brood in dikke sneetjes en serveer met de honingboter. Goed ingepakt blijft het brood vijf dagen goed. De boter blijft in een luchtdichte bak in de koelkast vijf dagen goed.