
Hazelnootpavlova met chocolade en whiskylikeur
Gemiddeld
ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd
ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd
Geen kerst zonder pavlova. Deze met hazelnoten, chocolade ganache en een room van whiskylikeur maakt van elk kerstdiner een spektakel.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Neem drie vellen bakpapier en teken op elke een cirkel van 20 cm Ø. Leg de vellen op twee of drie grote bakplaten.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Rooster de hazelnoten in een koekenpan tot ze licht goudkleurig zijn. Neem uit de pan en laat afkoelen. Maal de afgekoelde hazelnoten fijn in een keukenmachine.
Doe de eiwitten en het zout in een schone kom en klop tot zachte pieken. Voeg de suiker een paar lepels per keer toe en blijf kloppen tot je glanzende, stijve pieken hebt. Spatel de gemalen hazelnoten door de meringue en verdeel over de cirkels.
Verlaag de temperatuur van de oven (elektrisch 140°C / hetelucht: 120°C) en bak de meringues in ca. 1 uur en 30 minuten gaar in de oven. Zet de oven uit en laat de meringues ca. 2 uur afkoelen in de oven. Als je de meringues van tevoren al maakt, kun je ze in een luchtdichte bak bewaren met vellen bakpapier ertussen.
Halveer voor het hazelnootkrokant de hazelnoten en verwijder kruimeltjes. Laat de suiker in een pannetje smelten tot je een diepbruine karamel hebt. Voeg de noten toe, zwenk met de pan en verdeel over een met olie ingevette bakplaat. Laat afkoelen en breek in stukken.
Doe voor de ganache de chocolade in een grote kom. Doe de slagroom in een pannetje, breng zachtjes aan de kook en schenk over de chocolade. Laat een paar minuten staan en roer glad. Dek af en laat afkoelen tot kamertemperatuur, zodat de ganache een smeerbare consistentie heeft. Doe alle ingrediënten voor de whiskylikeurroom in een kom en klop tot zachte pieken.
Bestrijk de drie meringues elk met 1/3 van de ganache, gevolgd door de room. Leg de meringues voorzichtig op elkaar. Bestrooi met het hazelnootkrokant en de geschaafde chocolade.










