Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Kalkoen met smoky ahornglaze in plakjes gesneden

Kalkoen met smoky ahornglaze

  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 10 min. bereidingstijd

  • ca. 8 uur wachttijdca. 8 u. wachttijd

Zo'n groot stuk kalkoen steelt de show op de kersttafel, maar stiekem kun je hem ook serveren op elke andere dag van het jaar.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
8

Ingrediënten

Voor de droge pekel

Voor de ahornglaze

Benodigdheden

  • keukengaren
  • aluminiumfolie
  • vleesthermometer

Lees verder na de advertentie

Zo'n groot stuk kalkoen steelt de show op de kersttafel, maar stiekem kun je hem ook serveren op elke andere dag van het jaar.
Serveertip
Lekker om te serveren met puree en gegrilde groenten.

Bereiding

  1. Dep een dag van tevoren de kalkoenfilet droog met keukenpapier. Meng alle ingrediënten voor de droge pekel met elkaar en bestrooi de kalkoen ermee. Doe de kalkoen in een grote diepvrieszak of bak en zet een nacht in de koelkast.

  2. Neem de kalkoenfilet een uur voor je hem wil gaan bakken uit de zak of bak en leg hem op een rooster boven een bakplaat. Dep de kalkoen droog om overtollig pekel te verwijderen.

  3. Leg de plakjes pancetta een beetje overlappend op de kalkoen. Knoop stukjes keukengaren om de kalkoen om hem een stevige vorm te geven.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Schat de baktijd in: kalkoen moet ca. 40 minuten per kg bakken plus 20 minuten extra (een kalkoenfilet van 2 kg duurt dus 1 uur en 40 minuten).

  5. Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie en rooster ca. 1 uur in de oven. Roer daarna voor de ahorn­glaze de ahornsiroop en de boter door elkaar, verwijder de folie en bestrijk de kalkoen royaal ermee.

  6. Zet terug in de oven en bak gaar; bestrijk tussendoor nog een keer met de rest van de ahornglaze. Neem de kalkoen uit de oven als een vleesthermometer 66-68°C aangeeft; de temperatuur zal buiten de oven nog oplopen tot de aangeraden 70°C.

  7. Laat de kalkoen ca. 30 minuten rusten en verwijder het keukengaren. Leg de kalkoen op een schaal of plank en snijd in dikke plakken.

Per portie: 431 kcal | 3 g koolhydraten | 55 g eiwit | 22 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Helena Busiakiewicz, Anna Glover en Janine Ratcliffe Fotografie: Mowie Kay Styling: Agathé Gits Foodstyling: Libby Silbermann

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!