
Kalkoen met smoky ahornglaze
Eenvoudig
ca. 2 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 10 min. bereidingstijd
ca. 8 uur wachttijdca. 8 u. wachttijd
Zo'n groot stuk kalkoen steelt de show op de kersttafel, maar stiekem kun je hem ook serveren op elke andere dag van het jaar.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Dep een dag van tevoren de kalkoenfilet droog met keukenpapier. Meng alle ingrediënten voor de droge pekel met elkaar en bestrooi de kalkoen ermee. Doe de kalkoen in een grote diepvrieszak of bak en zet een nacht in de koelkast.
Neem de kalkoenfilet een uur voor je hem wil gaan bakken uit de zak of bak en leg hem op een rooster boven een bakplaat. Dep de kalkoen droog om overtollig pekel te verwijderen.
Leg de plakjes pancetta een beetje overlappend op de kalkoen. Knoop stukjes keukengaren om de kalkoen om hem een stevige vorm te geven.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Schat de baktijd in: kalkoen moet ca. 40 minuten per kg bakken plus 20 minuten extra (een kalkoenfilet van 2 kg duurt dus 1 uur en 40 minuten).
Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie en rooster ca. 1 uur in de oven. Roer daarna voor de ahornglaze de ahornsiroop en de boter door elkaar, verwijder de folie en bestrijk de kalkoen royaal ermee.
Zet terug in de oven en bak gaar; bestrijk tussendoor nog een keer met de rest van de ahornglaze. Neem de kalkoen uit de oven als een vleesthermometer 66-68°C aangeeft; de temperatuur zal buiten de oven nog oplopen tot de aangeraden 70°C.
Laat de kalkoen ca. 30 minuten rusten en verwijder het keukengaren. Leg de kalkoen op een schaal of plank en snijd in dikke plakken.










