
Kardemom-frambozenbuns
Eenvoudig
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd
Deze kardemombroodjes maak je extra lekker met een laagje frambozenjam. Leuk voor op de brunchtafel, of om bij de koffie te serveren.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Meng de bloem met de gist en de basterdsuiker. Verwarm in een steelpannetje de melk met de boter, het zout en de kardemom, tot de boter is gesmolten. Laat afkoelen tot ca. 50°C. Let op dat de melk niet te warm is, want dan doet de gist niet meer z’n werk.
Doe het afgekoelde melkmengsel bij het bloemmengsel. Voeg 1 ei toe en roer een paar minuten, tot het een deeg vormt. Kneed het deeg met de hand of met een staande mixer vervolgens 10-15 minuten stevig door, tot het elastisch en soepel is. Het deeg moet een beetje terugveren wanneer je er in duwt.
Vet een grote kom in met olie. Plaats het deeg erin en dek af met een vochtige theedoek. Laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen, of net zolang tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Stort het deeg op een schoon werkblad en rol het met een deegroller uit tot een rechthoek van ca. 1 cm dik, met de lange zijde naar je toe.
Mix voor de vulling de boter met de basterdsuiker, de kardemom, de kaneel en het vanille-extract. Bestrijk de bovenste horizontale helft van het deeg met dit mengsel. Verdeel de frambozenjam daarover.
Vouw de onderste deeghelft over de vulling. Snijd de deeglap vervolgens verticaal in ca. 12 korte repen.
Neem een reep bij de uiteinden, rek hem een beetje uit en twist het deeg. Houd een helft in duim- en wijsvinger en wikkel met je andere hand het getwiste deeg om je vingers. Duw het uiteinde aan de onder- of bovenkant van de bun een beetje aan. Herhaal voor de andere deegrepen.
Leg de buns op een met bakpapier beklede bakplaat. Kluts 1 ei en bestrijk de buns ermee. Bak ca. 5 minuten in het midden van de oven.
Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C) en bak nog 5-10 minuten, tot ze goudbruin kleuren en hol klinken wanneer je erop klopt. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.









