Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Oeuf en cocotte geserveerd

Oeuf en cocotte

  • Gemiddeld

  • 20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd

Oeuf en cocotte is het Franse ‘ei in een potje’. Onze zuidelijke vrienden eten dit als ontbijt, lunch of als voorgerecht, dus je kunt er alle kanten mee op.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Benodigdheden

  • mandoline
Oeuf en cocotte is het Franse ‘ei in een potje’. Onze zuidelijke vrienden eten dit als ontbijt, lunch of als voorgerecht, dus je kunt er alle kanten mee op.
Tobias Camman vertelt over zijn recept:
"Een ei is zonder enige twijfel de allerbeste begeleider van truffel. Iedereen die hier anders over denkt zakt aanzienlijk in mijn achting. Niets beter dan een gebakken eitje, wat fleur de sel en geroosterd brood, om ten slotte ook nog even stevig met een verse wintertruffel over de rasp te gaan. Maar goed, er is wel heel veel lef nodig om een gebakken ei in een kookboek te zetten. Zelfs ik snap dat. Daarom maken we het iets complexer met het Franse ‘ei in een potje’."

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

  2. Gebruik bakjes die geschikt zijn voor de oven. Doe in elk bakje respectievelijk een eetlepel crème fraîche, twee eiwitten (bewaar de eigelen in een apart bakje voor later) en een klein beetje zout. Roer kort met de Franse slag door. Het hoeft geen homogene massa te worden.

  3. Verdeel wat geraspte parmezaan, zwarte peper en een klein beetje fijngesneden bieslook in elk bakje. Roer snel door en zet dan 4,5 minuut in de oven.

  4. Open de oven en voeg per bakje 2 eigelen met nog wat extra bieslook toe. Laat het geheel 7,5 minuut in de oven staan. Snijd intussen het briochebrood in repen. Bak met behulp van een beetje olie goudbruin in de koekenpan.

  5. Snijd de kastanjechampignons zo dun mogelijk op de mandoline. Extra puntje als je erdoorheen kunt kijken.

  6. Haal de bakjes uit de oven als de oeuf gaar is. Laat even afkoelen.

  7. Leg er dan wat plakjes champignon op en schaaf als laatste verse truffel over het gerechtje.

Wijntip:
Houtgelagerde Soave

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

Fastvoer

€ 39,99
fastvoer cover
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!