Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Paddenstoel okonomiyaki op bord

Paddenstoel okonomiyaki

  • Eenvoudig

  • 25 minuten bereidingstijd25 min. bereidingstijd

Pannenkoek als avondeten? Dit recept van Tobias Camman bewijst dat het kan. Want een Japanse paddenstoel okonomiyaki is stiekem best speciaal...

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediƫnten

Voor de tonkatsusaus

Voor de garnering

Benodigdheden

  • mandoline
  • garde
Pannenkoek als avondeten? Dit recept van Tobias Camman bewijst dat het kan. Want een Japanse paddenstoel okonomiyaki is stiekem best speciaal...
Tobias Camman over zijn recept:
"Mijn relatie met de pannenkoek is op z’n zachtst gezegd ā€˜wankel’ te noemen. Ik vind het eigenlijk iets voor kinderen, en Ć”ls ik het dan moet eten is het in mijn optiek passender bij een ontbijt met wat fruit of geflambeerd als dessert dan als hoofdmaaltijd bij het diner. Nu snap ik ook heus wel hoe hypocriet het is om deze met mayonaise en tonkatsusaus, oftewel: Japanse barbecuesaus, overgoten gevulde Japanse pannenkoek te bejubelen, maar dat ga ik toch doen. Dit is immers culinaire geschiedenis, geboren in de straten van Osaka, en niet in een omgebouwde hooischuur met schreeuwende kinderen…"

Bereiding

  1. Snijd de Chinese kool op de mandoline, of met een vlijmscherp mes, zo fijn mogelijk en doe in een grote kom. Voeg hier ruim zout aan toe en meng een keertje goed door. Laat even staan: de kool zal nu door het zout wat vocht verliezen. Dat is precies wat we willen, anders zit dat vocht vol in de pannenkoek.

  2. Zet voor de tonkatsusaus een steelpannetje op middelhoog vuur en voeg de ketchup, zoete sojasaus, zoute sojasaus, worcestershiresaus, vissaus en tomatenpuree toe. Roer 5 minuten goed door totdat de
    tonkatsusaus wat dikker is geworden. Zet daarna de saus apart in een bakje.

  3. Snijd de beukenzwammetjes van hun stronk tot je ongeveer 100 gram overhoudt. Zet een klein steelpannetje op middelhoog vuur en doe er wat olijfolie in. Rasp de knoflook fijn en fruit aan in het pannetje. Voeg de zwammetjes toe en bak 3 minuutjes, tot ze gaar zijn. Zet hiervan een vijfde opzij voor de garnering. De rest gaat in het beslag.

  4. Meng in een grote kom de bakingsoda, bloem, het paddenstoelenpoeder (ik gebruik eekhoorntjesbrood), water en de eieren. Klop met de garde tot een glad beslag.

  5. Snijd de bieslook en lente-ui fijn. Houd het witte gedeelte van de lente-ui apart voor de garnering. Voeg het groene deel en de bieslook toe aan het beslag.

  6. Knijp nu het vocht uit de Chinese kool. Voeg de kool en vier vijfde deel beukenzwammetjes toe aan het beslag. Roer door.

  7. Zet een kleine koekenpan, zo groot als de beoogde pannenkoek, met olie op middelhoog vuur. Voeg een kwart van het pannenkoekenbeslag toe aan
    de hete pan. Bak eerst 3 minuten de ene kant, pak dan een bord waar je de pannenkoek op laat glijden, en draai het bord om in de pan om de andere
    kant te bakken. De pannenkoek is klaar als deze aan beide kanten goudbruin is.

  8. Bestrijk de pannenkoek met de tonkatsusaus en trek wat lijntjes met de Japanse mayo. Garneer met de beukenzwammetjes en lente-ui. Bestrooi de pannenkoekjes tot slot met een klein handje katsuobushiflakes.

Wijntip
Rijpe rosƩ

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Fastvoer

€ 39,99
fastvoer cover
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!