Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Pie met hert, tijm en port

Pie met hert, tijm en port

  • Eenvoudig

  • ca. 4 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 4 u. en 10 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor het deeg

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • rasterroller of vlaairuitenroller
Hert is heerlijk, mager vlees dat ontzettend veelzijdig is. Met zijn lichte wildsmaak kun je hem goed combineren met sterke smaken en kun je hem ongeveer hetzelfde gebruiken als rundvlees.
Tip
Gril hertenbiefstuk op een barbecue of in een grillpan en serveer met aardappelpuree voor een winters gerecht, of snijd het in plakjes en serveer met rood fruit in een zomerse salade. Je kunt hert langzaam garen, roosteren of roerbakken. Het is een van de duurzamere soorten vlees om te eten, is hoog in eiwit en laag in cholesterol.

Bereiding

  1. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Verhit wat olie in een braadpan op middelhoog vuur en bak het vlees er in porties in ca. 5 minuten rondom goudbruin in. Leg het vlees op een bord en herhaal met de rest van het vlees.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C /hetelucht: 160⁰C). Voeg, als al het vlees is gebak ken en op het bord is gelegd, de bleekselderij en de ui toe aan de pan en draai het vuur wat lager. Voeg zo nodig wat extra olie toe en bak 8-10 minuten, tot de ui en bleekselderij zacht zijn. Roer de jeneverbessen, de helft van de takjes tijm en de knoflook erdoorheen. Bak 1-2 minuten, of tot het geurt. Roer de bloem erdoorheen tot hij is geabsorbeerd. Roer de port erdoorheen en laat ca. 1 minuut zachtjes koken, tot hij wat dikker is. Voeg de bouillon, de bessengelei, de azijn en het vlees toe. Breng zachtjes aan de kook, leg het deksel erop en zet 2½ tot 3 uur in de oven, tot het vlees heel mals is. Je kunt dit ook in ca. 1 uur in een snelkookpan of in 6-8 uur in een slowcooker doen. Voeg, als je het in de oven gaart, wat water toe als het te droog is of zet ca. 5 minuten op het fornuis als de jus nog te dun is – hij moet dik zijn, glanzen en de blokjes vlees bedekken.

  3. Bak in een andere koekenpan met wat olie de champignons in 8-10 minuten lichtbruin en beetgaar. Roer de champignons door het vlees en verwijder de tijm en de jeneverbessen als je ze kunt vinden. Je kunt de vulling tot twee dagen van tevoren maken of invriezen – je kunt de pie het beste met een koude vulling maken, zodat je meer tijd hebt om het deeg perfect te maken.

  4. Wrijf voor het deeg de bloem, de boter en wat zout met je vinger tot broodkruim. Voeg 2-3 el ijswater toe om het tot een deeg te maken en kneed op je werkblad tot een glad deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast, of tot je het kunt uitrollen. Lepel de hertvulling in een diepe ovenschaal.

  5. Snijd ⅓ van het deeg af. Rol het grote stuk van het deeg uit tot ongeveer de vorm en groot te van de ovenschaal, ca. 3 mm dik. Bestrijk de binnenste randen van de ovenschaal met wat van het eidooiermengsel en gebruik een deeg roller om de deeglap voorzichtig in de schaal te leggen. Druk de randjes aan om de vulling goed af te sluiten en zodat het deeg tijdens het bakken niet krimpt. Rol het kleinere stuk deeg ca. 2 mm dik uit en gebruik een rasterroller om er een ruitpatroon van te maken.

  6. Bestrijk de bovenkant van de pie met ei dooiermengsel en leg het ruitjesdeeg er voor zichtig op; open de ruitjes daarbij een beetje en zorg dat de gaatjes ongeveer even breed zijn. Bestrijk de ruitjes ook met eidooiermengsel. Verdeel, eventueel met een keukenpincet, blaadjes tijm in de gaatjes in het ruitpatroon, of strooi de tijm er gewoon overheen. Zet ca. 20 minuten in de koelkast, tot het deeg stevig is.

  7. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C /hetelucht: 180⁰C). Bak de pie 30-35 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is en de vulling gloeiendheet. Serveer met aardappels en groenten met boter.

Per portie: 1067 kcal | 86 g koolhydraten | 70 g eiwit | 42 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Fotografie: Liam Desbois Styling: Hannah Wilkinson Foodstyling: Katie Marshall

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)