• Home
  • Recepten
  • Blog
  • Win!
  • Magazine
  • Abonneren
  • Contact
  • Home
  • Recepten
  • Blog
  • Win!
  • Magazine
  • Abonneren
  • Contact

Piepkuiken met ingelegde citroen, tabouleh en saffraandressing

Piepkuiken met ingelegde citroen, tabouleh en saffraandressing
  • 2 Personen
  • 75 Minuten
  • Expert

Ingrediënten

  • 4 ingemaakte citroenen (vruchtvlees en pitjes verwijderd)
  • 1 bosje platte peterselie (takjes fijngehakt
  • blaadjes bewaard voor de tabouleh)
  • 1 el rozen- of gewone harissa
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper
  • 2 piepkuikens (à 400-450 g)
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1 stukje gember (4-5 cm
  • fijngehakt)
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 200 g tomatenblokjes (1/2 blik)
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 handje gedroogde abrikozen
  • 1 handje groene olijven
  • Voor de tabouleh
  • 60 g bulgur
  • 2 el olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • ½ rode ui (gesnipperd)
  • 1 tomaat (fijngehakt)
  • ½ rode peper (zaadlijst verwijderd
  • fijngehakt)
  • 1 klein bosje koriander (fijngehakt)
  • 50 g hazelnoten (geroosterd en fijngehakt)
  • 25 g amandelschaafsel (geroosterd)
  • Voor de saffraandressing
  • 1 snufje saffraan
  • 100 g yoghurt
  • sap van ½ citroen

Bereiding

  1. Pureer voor de marinade 2 van de schoongemaakte ingemaakte citroenen, de peterselietakjes, de harissa en 2 el olijfolie in een keukenmachine glad. Breng op smaak met zout en peper. Leg de piepkuikens in een kom en verdeel de marinade eroverheen. Wrijf de marinade aan de binnen- en buitenkant goed over de piepkuikens. Laat minimaal 4 uur of liever een nacht marineren.
  2. Pureer de uien, de gember, de knoflook en 1 el water in de keukenmachine glad (je hoeft de bak niet eerst schoon te maken). Zet het mengsel afgedekt in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Verhit 1 el olie in een grote ovenvaste braadpan. Verwijder zoveel mogelijk marinade van de piepkuikens en bewaar hem. Bak de piepkuikens in de pan rondom goed goudbruin. Leg ze op een bord en doe de uienpuree en de marinade in de pan. Voeg een snuf zout toe en gaar ca. 10 minuten op laag vuur tot het begint te karamelliseren. Snijd de overige ingemaakte citroenen in dunne plakjes en leg ze in de pan. Voeg de specerijen toe. Gaar ca. 5 minuten op laag vuur verder. Voeg de tomatenblokjes, de kippenbouillon, zout en peper toe en breng aan de kook.
  4. Voeg de abrikozen en de olijven toe. Leg de piepkuikens bovenop en voeg het eventuele vocht van het bord toe. Zet de pan ca. 50 minuten in de oven tot de piepkuikens gaar zijn.
  5. Breng voor de tabouleh ruim water in een pan aan de kook en kook de bulgur in ca. 15 minuten zacht. Giet af en laat goed uitlekken. Doe de bulgur in een grote kom en meng de olijfolie, het citroensap en zout en peper erdoorheen. Meng de rode ui, de tomaat, de rode peper, de koriander en de blaadjes van de peterselie erdoorheen. Meng vlak voor het serveren de helft van de hazelnoten en het amandelschaafsel erdoorheen en bestrooi met de overige noten.
  6. Doe voor de saffraandressing de saffraan in een kom en schenk er 2 el kokend water overheen. Laat trekken tot het water op kamertemperatuur is. Doe de yoghurt in een andere kom en meng er zout, peper en het citroensap doorheen. Meng het saffraanwater door de yoghurt – de dressing moet oranje-geel zijn en vloeibaar genoeg om te druppelen.
  7. Serveer de piepkuikens en hun saus met de tabouleh en besprenkel royaal met de saffraandressing.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Ant Duncan Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Emily Kydd

Meer overheerlijke recepten vind je in de nieuwe Foodies!

Denk nasi goreng, saté, sushi en spekkoek; loopt het water je al in de mond? De uiteenlopende Aziatische keuken is...Lees verder

Vorig receptEggs benedict-pizza met buffelhollandaise

Volgend receptZonnevis met aardappel-venkeldauphinoise en salsa verde

Recepten

Meer uit onze keuken

25 Minuten

Hemelse Risotto

25 Minuten

Hete kip met kikkererwten

15 Minuten

Kerst sangria met Mezza di Mezzacorona

Minuten

Sevian payasam (romige vermicellipudding)

Foodies

Foodies is er voor mensen die van lekker eten houden. De recepten zijn smaakvol, maar altijd maakbaar en toegankelijk. Van de beginnende tot gevorderde kok, in foodies vind je voor ieder wat wils!

Connect

Meer food

koken & genieten

F&L Media B.V. | Cookies | Privacybeleid | Voorwaarden | Adverteren | Vacatures

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken, het gebruik te meten en relevante advertenties te tonen. Meer informatie.