Bereiding
1 Haal het vlees ca. 30 minuten van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
2. Verhit een scheutje olie in een ovenbestendige braadpan en bak er de pancetta enkele minuten in uit. Haal de pancetta uit de pan en houd apart. Bak het vlees in het bakvet rondom bruin en bestrooi met zout en peper. Haal het vlees uit de pan en houd apart op een bord.
3. Fruit in dezelfde pan de bleekselderij, de winterpeen, de ui en de knoflook ca. 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Giet het bier, de HP sauce en de bouillon erbij en schraap alle aanbaksels van de bodem los met een houten lepel.
4. Doe de pancetta en het vlees terug in de pan en roer goed door. Voeg de laurierblaadjes en de tijm toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat met een deksel schuin op de pan ca. 2 uur rustig stoven tot het vlees zacht is.
5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Voeg de pastinaak en de kastanjechampignons toe aan de pan en stoof ca. 10 minuten verder. Roer de maizena met 1 el koud water glad en roer het papje door de stoof. Kook nog 1-2 minuten tot de saus gebonden is. Haal de pan van het vuur.
6. Meng voor de cobbler het bakmeel, de specerijen en de rozemarijn in een grote kom. Voeg de boter en de geraspte kaas toe en meng met je vinger toppen door het meel tot een kruimelig deeg. Giet beetje bij beetje de melk erbij en blijf kneden tot er een plakkerig deeg ontstaat. Draai met natte handen 6 balletjes van het deeg en druk ze een beetje plat. Leg de balletjes boven op de stoof, zet de braadpan in de oven en bak zonder deksel 30- 40 minuten tot de cobblers lichtbruin en gaar zijn. Garneer met de peterselie.
*HP Sauce is een Britse smaakmaker op basis van moutazijn en tomaten. Je kunt het vinden in grotere supermarkten of evt. vervangen door 1 el worcestersaus.
Per portie: ca. 692 kcal
45 g eiwit | 39 g vet | 37 g koolhydraten
Extra volle smaak
Lichaamsbeweging en vers gras geeft rundvlees een mooie vetmarmering die zorgt voor extra smaak. Wil je graag rundvlees dat in malse Ierse weilanden heeft gekuierd? Kijk bij je aankoop op de verpakking voor de herkomst van het vlees, vraag ernaar bij je slager of kijk voor verkrijgbaarheid op Irishbeef.nl
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter fotografie: Sander Damen Styling: Alexstyling