
Tiramisupavlova
Gemiddeld
40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd
ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd
Pien: "Pavlova is voor mij een heel persoonlijk toetje geworden: het is het eerste gerecht dat ik duizend-en-een keer opnieuw probeerde om tot de perfecte versie te komen, het is een familietraditie dat ik dit elk jaar met kerst maak, het is een van mijn eerste gerechten die viraal gingen waardoor ik honderden foto’s ontving van mensen die het thuis hadden gemaakt."
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 100 °C.
Teken op een vel bakpapier twee rondjes met een doorsnede van 20 tot 30 centimeter. Ik doe dit door met een potlood een cirkel langs een dinerbord te trekken.
Pak een kom en ontsmet die – en je handen – heel goed, er mag absoluut geen vet meer in zitten of bij komen. Klop de eiwitten op in een standmixer of met een handmixer, tot er pieken ontstaan.
Meng in een andere kom het espressopoeder met de basterdsuiker. Voeg dit al mixend lepel voor lepel toe aan het eiwit, tot je een stijve massa hebt. Doe de maizena, wittewijnazijn en 1 theelepel vanille-extract erbij. Mix nog kort door tot alles goed is opgenomen, de eiwitmassa mooi glanst en de pieken rechtop blijven staan.
Verspreid het stijfgeklopte eiwit over de twee afgetekende rondjes, door het eerst in het midden erop te scheppen en dan gelijkmatig met de bolle kant van een lepel naar de buitenkant uit te smeren zodat de rand wat hoger is dan het midden.
Zet de pavlova’s 2 uur in de voorverwarmde oven. Heel belangrijk: doe de ovendeur tussentijds niet open!
Na 2 uur zet je de oven uit zonder de deur te openen, zodat de pavlova’s daar nog 1 tot 2 uur in kunnen afkoelen. Haal ze daarna voorzichtig los van het bakpapier.
Maak intussen de espressosiroop: doe de espresso, kristalsuiker en het zout in een steelpan. Breng aan de kook en laat 3 tot 5 minuten zachtjes inkoken tot het licht stroperig is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Bereid de vulling: meng in een kom de mascarpone met een flinke scheut amaretto en de rest van het vanille-extract. Klop in een tweede kom de slagroom stevig met de vanillesuiker. Spatel de slagroom voorzichtig door de mascarpone.
Leg 1 pavlovabodem op een schaal en verdeel daar de helft van de mascarponevulling over. Besprenkel met wat espressosiroop. Leg de tweede pavlova erbovenop, verdeel de rest van het mascarponemengsel erover en zeef er royaal cacaopoeder boven.
Druppel er nog wat extra espressosiroop over en serveer direct.
Pien’s Dinner Club
€ 29,99










