Vesters' hele wafels
Advertentie
Bereiding
Klop de verse gist door 1 dl melk met een garde totdat de gist is opgelost
Zet de boter op een zeer laag vuur in een pannetje en roer hier in met een garde tot er zoveel vocht uit de boter is verdampt dat de melkeiwitten gaan kleuren, wat je nu over hebt heet beurre noisette, laat dit afkoelen tot kamertemperatuur
Splits het vanillestokje over de lengte met een mes en schraap er dan het vanillemerg uit, doe dit in een grote beslagkom.
Meng in een andere kom de bloem met het zout, het beschuitkruim en de suiker
klop het ei los samen met het vanillemerg, met een garde en klop er dan de beurre noisette en de zonnebloemolie doorheen, giet dan de deciliter melk met de gist hierbij en vermeng alles tot het een homogeen mengsel is gewordenZeef in kleine porties de bloem met de andere ingrediënten boven het gist-melk-boter-mengsel en klop de bloem hier met een garde doorheen, zorg ervoor dat er geen klontjes in het beslag zitten, het wordt nu een taaie massa
Klop als laatste in kleine beetjes de rest van de melk er door en wrijf het beslag voor een laatste keer door een zeef boven een schone, grote beslagkom, het beslag gaat rijzen en wordt veel groter dus zorg voor voldoende ruimte in de kom
Dek de kom af door er een vochtige theedoek overheen te spannen en laat het beslag in anderhalf à twee uur op kamertemperatuur rijzen
Zet het elektrische wafelijzer aan nadat het beslag is gerezen en wacht tot het heet is, open het ijzer, giet een grote soeplepel beslag in vorm en sluit deze, wacht 1 minuut en draai dan het wafelijzer om, wacht twee minuten en draai het ijzer dan weer terug, na nog twee minuten bakken is de wafel klaar en kun je hem er uit nemen
Serveer direct met slagroom, jam en eventueel poedersuiker