Bereiding

  1. Meng in een kom de melk met de gist en suiker en klop met een vork door. Laat 10 minuten staan tot de melk begint te schuimen en de gist actief is. Voeg dan het ei toe en klop door.
  2. Neem een kom en meng de bloem met het zout en voeg het gistmengsel toe. Kneed dit met de deeghaak op lage snelheid in een standmixer tot alle ingrediënten gemengd zijn. Voeg beetje bij beetje de boter toe en kneed op mediumsnelheid tot je een soepel deeg hebt dat loslaat van de kom. Dit duurt 5 tot 8 minuten. Ik raad niet aan dit deeg met de hand te kneden, omdat het erg inspannend is om de boter goed door het deeg te kneden. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat rijzen op kamertemperatuur tot het deeg verdubbeld is in volume. Dit duurt ongeveer 1 uur.
  3. Meng voor de vulling in een kom de suiker en het kaneelpoeder. Verdeel dit over je aanrecht en kneed het deeg hier kort doorheen, niet alle suiker hoef je door het deeg heen te kneden op dit punt. Verdeel het deeg in 10 gelijke porties. Rol elke portie door het suikermengsel en rol dan uit tot strengen van ongeveer 30 tot 40 centimeter. Je wil dat elke streng helemaal bedekt is met suiker.
  4. Houd 1 uiteinde van de streng vast en rol vanaf de andere kant de streng op. Vouw het uiteinde onder het broodje zodat deze tijdens het bakken niet losraakt en kan uitrollen. Leg de bolus op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal met de rest. Laat de broodjes nog eens 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  5. Verwarm intussen de oven voor op 230 °C (hetelucht) of 250 °C (boven- en onderwarmte). Bak de bolussen 8 minuten af in de oven. Haal uit de oven en keer ze met een spatel voorzichtig om. Laat vervolgens helemaal afkoelen.
  6. De bolussen zijn het lekkerst wanneer ze vers uit de oven komen, maar je kunt ze tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Verwarm voor het opdienen 5 minuten in de oven op 130 °C (hetelucht) of 150 °C (boven- en onderwarmte).
Zoet deeg

Uit het boek:

Zoet deeg
€28,99

Receptuur: Claudia Damen van @foodfromclaudnine