
Dit is dé ultieme reis door Zuid-Italië – en jij kunt ‘m maken
Van de Amalfikust tot aan Puglia, een rondreis door Zuid-Italië is indrukwekkend. Riksja Travel stelde de perfecte reis samen, waarbij overnacht op bijzondere plekken, aan de slag gaat met lokale ingrediënten en geniet van het lekkerste van de Italiaanse keuken. Klinkt goed, of niet?
Lees verder na de advertentie
Ultieme reis door Zuid-Italië
Tijdens deze ultieme reis door Zuid-Italië steek je de laars van Italië over, van de glamoureuze jetset aan de Amalfikust naar het rustieke Puglia. In een Italiaanse tuktuk rijd je tussen olijfboomgaarden en langs ruige kliffen met helderblauw water. Kook Italiaans met la mamma in het charmante Gallipoli en ontspan op het zandstrand aan het uiterste puntje van de laars.
Van kookworkshops bij locals thuis tot aan overnachten tussen de olijfgaarden, in twaalf dagen ervaar je het beste en het mooiste van Zuid-Italië. Juist die plekjes die nog onontdekt zijn, waar nauwelijks toeristen te bekennen zijn en waar locals je hun Italië laten zien.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Naar Zuid-Italië met Riksja Travel
Met Riksja Travel ontdek je de wereld op jouw manier, vol lokale ervaringen en knusse kleinschalige hotels. Samen met de bestemmingsexperts bouw je je eigen reis en combineer je de highlights met plekken waar nog weinig toeristen komen en waar je de lokale keuken en cultuur écht proeft.
Of je nu kiest voor een verre bestemming of een reis dichter bij huis in Europa, je beleeft altijd een authentieke ervaring bij Riksja Travel.

Lees verder na de advertentie
Bestemmingsexpert Demi
Als bestemmingsexpert van Riksja Travel weet Demi alles over Italië – en natuurlijk over deze unieke reis door Zuid-Italië. Ze vertelt dan ook graag over een van haar favoriete reizen.
Demi: “De Amalfikust is ongelooflijk mooi, van prachtige kliffen tot aan kleurrijke stadjes én fantastische pizza. De reis start in Sorrento, de ideale uitvalsbasis om de Amalfikust te ontdekken. Onderweg stop je bij Pompeï, geniet je van het lekkerste eten en de beste wijnen.”
Je reist verder naar Lecce, een elegante en sfeervolle stad in Zuid-Italië – tevens de favoriete stad van Demi. “Hier dineer je met locals, die het lekkerste eten bereiden”, vertelt Demi. “Al kun je ook kiezen voor een uitgebreide foodtour door de stad.”
De reis eindigt in Salento, waar je door oude steden slentert, maar ook geniet van witte, zonnige stranden. Uiteraard wordt de reis helemaal op maat samengesteld – persoonlijk contact is dan ook belangrijk voor Demi. Van tevoren worden alle wensen doorgesproken, waarbij alle opties open zijn. Zowel qua activiteiten, tussenstops als overnachtingen.

Lees verder na de advertentie
Rondreis door Zuid-Italië
Twijfel je nog? Eén gesprek met Demi en je bent overtuigd, haar enthousiasme over Italië is aanstekelijk, en haar kennis over de verschillende regio’s is eindeloos. De reis is dan ook met zorg samengesteld, waarbij je het Italië van de locals te zien krijgt. Weg van de toeristische en drukke plekken, terwijl je tussen de Italianen vertoefd – die je met liefde hun favoriete plekken laten zien.
Demi vertelt: “Je start in Sorrento, waar je bijvoorbeeld kunt kajakken langs de Amalfikust, of geniet van de omgeving tijdens een boottocht. Ook is er genoeg eten en drinken te vinden, van lokale limoncello tot aan de beste Italiaanse kazen, heerlijke pizza en goede olijfolie.”
In dezelfde omgeving kun je het Pad van de Goden bewandelen, waar je met uitzicht op zee langs prachtige citroenbomen loopt – vaak vergezeld door grazende geiten. Vervolgens ga je richting de Romeinse stad Pompeii, waar je de Vesuvius – indrukwekkende vulkaan – kunt beklimmen. Je wordt gegarandeerd beloond met het mooiste uitzicht.

Lees verder na de advertentie
Puglia
Daarna is het tijd voor de oversteek naar Puglia, waar je overnacht tussen de kleurrijke olijfgaarden. Natuurlijk proef je ook de beste olijfolie bij Italiaanse families thuis én kook je mee in een authentieke masseria – een Zuid-Italiaans landhuis.
Demi vertelt: “In Polignano verken je het landschap en de bijbehorende kliffen met een Italiaanse tuktuk, ook wel bekend als een ape. Natuurlijk proef je onderweg lokale wijn en verschillende typische snacks.” In deze omgeving vind je geweldige stranden, maar ook op de sfeervolle terrasjes is het goed vertoeven.
In de stad Lecce dineer je met locals, waarbij je zelf ook aan de slag gaat in de keuken. De stad doet groots aan, en wordt door de luxe en rijk gedecoreerde gebouwen ook wel ‘het Florence van het zuiden’ genoemd.
Een stukje verderop – in Gallipoli – ga je samen met la mamma Simona orecchiette maken, een typische pastasoort uit de regio. Maar niet voor je samen met haar inkopen hebt gedaan op de markt. Simona woont in een trullo, een wit en kegelvormig huisje.
Lees verder na de advertentie
Salento
Deze reis door Zuid-Italië eindigt in Salento, waar je optimaal geniet van de stranden en de zee. Natuurlijk eet je hier ook de lekkerste verse vis, het liefst onder het genot van een glas lokale wijn. Zo ervaar je het échte la dolce vita van Italië.
Benieuwd naar deze ultieme reis door Zuid-Italië? Bekijk snel de reis van dag tot dag, inclusief alle activiteiten en overnachtingen.
Lees verder na de advertentie
Meer Italië?
Samen met Riksja Travel geven we dé ultieme reis door Toscane weg. Bekijk snel onderstaand artikel en doe mee! De winactie loopt tot en met 31 januari 2026.
Onze tips

Restaurants in Florence: de beste pizzeria’s, ijssalons & hotspots

WIN: maak kans op dé ultieme reis door Toscane met Riksja Travel

Deze producten wil je op vakantie meenemen uit de Italiaanse supermarkt

Eten op Sicilië: wat je écht moet bestellen als je op het eiland bent

Dit zijn de beste Italiaanse restaurants van Nederland

Dit is dé ultieme reis op Sicilië – en jij kunt ‘m maken

Nog nooit was kerst in Parijs zó bijzonder: dit zijn de must-do’s van 2025

10x kerstmarkten in Nederland die iedereen wil bezoeken

Entree Awards 2025: de beste bars, restaurants en hotels in Nederland

Restaurants in Antwerpen: 19x ontbijten, lunchen en dineren

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.


