Restaurants in Doesburg: Hanzestad langs de IJssel
De Gelderse Hanzestad Doesburg ligt langs de IJssel, aan de rand van de Achterhoek. Het stadje telt zo’n 11.000 inwoners, maar heeft de allure van een veel grotere stad. Mede door de prachtige binnenstad én al het culinaire aanbod. Ik ging op pad om Doesburg te ontdekken en deel mijn favoriete hotspots en restaurants in Doesburg!
Advertentie
Binnenstad vol restaurants in Doesburg
Loop een rondje door de oude binnenstad van Doesburg en je ziet, ruikt er ervaart overal de geschiedenis van de stad. Naast prachtige gebouwen met authentieke gevels vind je er bijvoorbeeld ook het oudste café van Nederland, een mosterdmuseum én er zijn veel goede restaurants in Doesburg te vinden.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Hanzestad Doesburg
Al in 1237 ontving Hanzestad Doesburg stadsrechten, wat het een eeuwenoude stad maakt. In de middeleeuwen ontstond het Hanzeverbond, een samenwerking tussen kooplieden uit diverse steden rondom de Oostzee, de Noordzee en in de Lage Landen langs de rivieren.
Je verwacht het misschien niet, maar daar waar steden in de Randstad destijds nog erg klein waren, floreerden juist steden langs de grote rivieren - waaronder Doesburg - door alle handel. Tot de dag van vandaag is veel van deze geschiedenis terug te vinden in Doesburg.
Advertentie
Advertentie
Wildcampagne bij restaurants in Doesburg en de Achterhoek
Traditioneel gezien staat er vanaf half oktober tot half januari volop wild op de kaart in restaurants in Doesburg en de Achterhoek. Sommige restaurants in de regio - waaronder Het Arsenaal 1309 in Doesburg - zijn voorlopers van bewust en duurzaam eten. Zo serveert Het Arsenaal 1309 naast een klassiek wildmenu ook een plantaardige wildmenu, met de mooiste en lekkerste lokale ingrediënten.
Noten, kruiden, vruchten, groenten, paddenstoelen en bloemen - ze groeien volop in de natuur of worden geteeld op de Achterhoeks bodem. Samen met het wild zijn het de ingrediënten voor de lekkerste gerechten die je in het wildseizoen op de menukaart vindt.
Schuif bijvoorbeeld aan bij Het Arsenaal 1309 in Doesburg, Orangerie de Pol of Restaurant Lokaal in Doetinchem. Benieuwd naar onze favorieten? Lees dan dit lijstje met de beste restaurants in de Achterhoek.
Meer over de wildcampagne, waarbij restaurants in de Achterhoek voor de 44e keer hun krachten bundelen met bijzondere arrangementen en menu's? Kijk dan snel op wildetenindeachterhoek.nl en reserveer bij je favoriete restaurant.
Advertentie
Stedentrip Doesburg
Wat mij betreft is Doesburg dé ideale stad voor een stedentrip in eigen land. Om dit aan den lijve te ondervinden rijd ik vanuit Nijmegen naar Doesburg, om meer van de stad en de culinaire parels te ontdekken. Ik parkeer mijn auto aan De Bleek, aan de rand van het oude stadscentrum.
Kleurrijk stadscentrum
Zodra ik de weg oversteek en het eerste straatje richting het centrum inloop word ik al verrast. Hobbelige klinkers, gebouwen met prachtige details uit de middeleeuwen en de kerktoren van de Grote of Martinikerk die boven het centrum uitsteekt.
Wat opvalt zijn de vele kleurrijke gevels die het stadscentrum rijk is. Daar waar je in de meeste steden een vergunning nodig hebt om je gevel in een bepaalde kleur te verven, is dit in Doesburg niet nodig. Dit resulteert in een prachtig straatbeeld vol met gekleurde huizen.
Advertentie
Lunch bij Het Arsenaal 1309
Het eerste restaurant in Doesburg waar ik een stop maak is Het Arsenaal 1309. Natuurlijk, eerlijk en puur, dat is waar dit restaurant voor staat. De prachtige gerechten die ze hier serveren worden zoveel mogelijk met lokale ingrediënten gemaakt, vaak uit eigen tuin.
Zodra ik binnenstap word ik gastvrij ontvangen en naar mijn tafel begeleid. Speciaal voor de wildcampagne van de Achterhoek serveren ze twee verschillende wildmenu's, een vegetarische variant en een klassiek wildmenu met vlees. Chef-kok Björn de Waal staat onder andere bekend om zijn verrassende (grotendeels) plantaardige gerechten, dus ik kies voor het vegetarische menu.
Vegetarisch wildmenu
De amuses zien er stuk voor stuk prachtig uit, waarbij het kopje met drie bereidingen van mosterd uit Doesburg mijn favoriet is. Vervolgens verschijnt de dry aged winterpeen op tafel, met kweepeer en umeboshi van pruimen uit eigen tuin. Je proeft dat de winterpeen met liefde en aandacht is bereid, elke hap zit boordevol smaak en smelt weg op je tong.
De millefeuille van knolselderij is het volgende hoogtepunt van de lunch, gelakt met miso en geserveerd met een diepe, rijke en smaakvolle saus van morilles - waar ik het liefst een emmer van mee naar huis neem. Als afsluiting serveert Björn 'zijn' dame blanche, gemaakt van gepocheerde appel met kardemom, vlierbloesem en kruisbes.
Daarnaast weet chef-kok Björn de Waal met zijn fermentatiekunsten prachtige smaken op tafel te zetten. Zo bevatten diverse gerechten gefermenteerde ingrediënten, maar de kers op de taart is misschien wel de non-alcoholische botanische pairing, bestaande uit diverse kombucha's en sappen.
Advertentie
Mosterdmuseum Doesburg
Na een heerlijke lunch is het tijd voor een wandeling door Doesburg. Ondanks dat het centrum niet groot is, is er meer dan genoeg te ontdekken. Zo kijk ik mijn ogen uit als ik lang een eeuwenoud klooster loop, maar ook de Grote of Martinikerk is van dichtbij nog imposanter dan vanaf een afstandje.
Onderweg maak ik een tussenstop bij het mosterdmuseum in Doesburg, ook wel de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek, waar tot op vandaag de dag nog steeds mosterd wordt geproduceerd. Het museum bestaat sinds 1974, maar de fabriek bestaat al sinds 1457.
Ambachtelijke mosterd
Echte Doesburgsche Mosterd bestaat al eeuwen en wordt nog steeds op authentieke wijze gemaakt. Het mosterdzaad wordt gemaakt met een oude, grote molensteen. Hiermee wordt het mosterdzaad vermalen, waardoor de olie uit het zaad vrijkomt en mosterd ontstaat.
Omdat azijn een essentieel ingrediënt van mosterd is, wordt er in de fabriek ook azijn gemaakt. Het wordt niet alleen als ingrediënt voor de mosterd gebruikt, maar tegenwoordig ook als eindproduct verkocht - waaronder heerlijke appelazijn.
Doesburgsche Mosterd is tegenwoordig door heel Nederland verkrijgbaar. In het museum kun je echter ook varianten kopen die wat exclusiever zijn, zoals fijne mosterd die pikant gekruid is en zoete mosterdsaus. Na de verschillende soorten geproefd te hebben besluit ik de pikant gekruide mosterd in te slaan voor thuis, de smaak is diep en pittig, maar tegelijkertijd ook romig en zacht.
Advertentie
Stadshotel en Restaurant de Kade in Doesburg
Vanuit het centrum van Doesburg loop je zo naar de oevers van de IJssel, met uitzicht over de Posbank. Net buiten het oude stadscentrum vind je hier onder andere Stadshotel Doesburg, waar je ook fantastisch kunt lunchen, borrelen en dineren.
Restaurant de Kade is onderdeel van het hotel, ik schuif aan voor een goed glas wijn en volle borrelplank. Ook hier serveren ze een smaakvol wildmenu, speciaal voor de wildcampagne van de Achterhoek. Naast een uitgebreid wildmenu kun je ook borrelen, waarbij je kunt kiezen uit verschillende wijnen, bieren en borrelplanken.
Borrelplank en hertenbouillon
De borrelplank is gevuld met diverse producten die passen bij het wildseizoen, waaronder een geweldige paté en een rilette van wild. Daarnaast krijg ik ook nog een hertenbouillon met beukenzwam en winterpeen, die ontzettend rijk van smaak is. In no time is de borrelplank leeg en heb ik de hertenbouillon tevreden naar binnen geslurpt.
Het liefst blijf ik hier nog even zitten, genietend van het uitzicht over de IJssel aan de ene kant, en het uitzicht over Doesburg aan de andere kant. Toch moet ik door naar de volgende locatie. Er staat namelijk nog één restaurant in Doesburg op mijn lijstje, waar ik graag naartoe wil.
Stadsbierhuys De Waag
De laatste stop in deze sfeervolle Hanzestad is Stadsbierhuys De Waag, een uniek café en restaurant in Doesburg. Dit is namelijk de oudste horecagelegenheid van Nederland, ze staan zelfs met een vermelding in het Guinness Book of Records.
De Waag is in 1478 in gebruik genomen, hier werden alle inkomende goederen gewogen worden voor de stadsbelastingen. Naast het pachten van het pand, handelde de pachter van De Waag ook in vreemde bieren. Hierdoor werd het gebouw dan ook al snel gebruikt als bierhuis en kroeg, naast de originele bestemming.
Naast een menukaart vol met heerlijke gerechten - waaronder échte Doesburgse mosterdsoep - hebben ze ook een uitgebreide drankenkaart. Vooral de bierkaart trekt mijn aandacht, de kaart staat vol met speciaalbieren, waaronder een bijzonder bier: De Waag Oerblond Hanzebier.
De Waag Oerblond Hanzebier
Dit bier wordt speciaal gebrouwen als huisbier voor Stadsbierhuys De Waag, door Bierbrouwerij Wentersch in Winterswijk. Uiteraard ben ik erg benieuwd naar dit speciaalbier, ik hoef dan ook niet lang na te denken als de barman vraagt wat ik wil drinken.
Niet veel later verschijnt er een versgetapt, koud glas bier voor mijn neus. Het troebelblonde en frisse bier bevat 6% alcohol en is vol van smaak. Sterker nog, elke slok smaakt naar meer. Ondertussen geniet ik van de prachtige locatie waar ik terecht ben gekomen, want De Waag is haast een museum op zich.
Kortom, Stadsbierhuys De Waag kun je haast niet overslaan als je in Doesburg bent. Is het niet voor de mosterdsoep, dan is het wel voor hun eigen speciaalbier of het prachtige, eeuwenoude pand.
Nog meer restaurants in Doesburg
Natuur vind je nog veel meer cafés en restaurants in Doesburg. Naast mijn favorieten hierboven, kun je bij onderstaande hotspots ook erg goed borrelen en eten.
't Gruttershuys
Dit restaurant in Doesburg is zowel een lunchroom, een landwinkel, een unieke borrelplek en een boerderijterras. Of je nu komt voor een ontbijtje, vers en lokaal fruit, een goed kopje koffie of een vers belegd broodje, bij 't Grutterhuys zit je gegarandeerd goed.
Bistro la Boucherie
Bij deze sfeervolle bistro, in het centrum van Doesburg, eet je heerlijke tapas. Reserveer een tafeltje bij Bistro la Boucherie en laat je verrassen door de kwaliteit en gezelligheid.
Stadstuin Doesburg
Bij de Stadstuin in Doesburg neem je plaats in een prachtig pand uit de middeleeuwen, tegenover het stadhuis van Doesburg. Of je nu voor de lunch, het diner of de borrel komt, de uitgebreide menukaart staat vol met lekkers!
Restaurant de Liefde
Gastvrij, smaakvol en een tikkeltje romantiek, dat vind je bij Restaurant de Liefde in Doesburg. Naast een menukaart voor heerlijke gerechten bieden ze ook diverse arrangementen aan, waaronder een high tea of een chocoladeproeverij.
Lunchroom la Fleur
Een menukaart vol ambachtelijke gerechten, heerlijke koffie en luxe broodjes, dat vind je bij Lunchroom la Fleur. Uiteraard mag authentieke mosterdsoep niet ontbreken op de kaart, wat mij betreft zeker een aanrader!
Brasserie de Poort
Bij Brasserie de Poort kun je terecht voor heerlijke drankjes, een lunch of diner, shared dining en een high wine, beer of tea. Wil je je laten verrassen door de chefs? Kies dan voor een verrassingsmenu en laat je in de watten leggen.
Stadswandeling met gids
Nog een laatste tip voor als je een stedentrip naar Doesburg plant: boek een stadswandeling met gids. Via VVV Doesburg boek je gemakkelijk een stadswandeling door het historische centrum, mét ervaren gids die honderduit kan vertellen over de geschiedenis van de stad.
Overigens kun je hier ook terecht voor een overzichtelijke plattegrond van Doesburg, een boekje met meer informatie en diverse fiets- en wandelkaarten, voor als je Doesburg op eigen houtje wilt ontdekken.
Meer informatie over Doesburg? Neem dan eens een kijkje op bezoek-doesburg.nl en laat je inspireren.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Onze tips
Dit zijn de beste restaurants in de Achterhoek
Restaurants in Arnhem: dit zijn de beste hotspots en tips
10x de goedkoopste landen van Europa om uit eten te gaan
Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots en tips
Deze culinaire steden in Europa wil je niet missen
Michelinsterren van 2024: dit zijn de grote winnaars
Uit eten met kerst: deze restaurants zijn onze favorieten
Spectrum** Amsterdam: de restauranthemel op aarde
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Utrecht: de beste hotspots & tips
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.