Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
gestoofde eendenbout

Gestoofde eendenbout met sinaasappel en gebakken aardappeltjes met tijm

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Bij uitstek een mooi gerecht om op te dienen tijdens de kerst: gestoofde eendenbout. Wij genieten er het meeste van met sinaasappel en gebakken aardappeltjes uit de oven met tijm.
Tip
Eendenboutjes kun je krijgen bij de goed gesorteerde poelier of de slager. Kun je ze niet vinden of houd je niet zo van eend? Dit recept is ook prima te maken met kippenbouten.

Bereiding

  1. Bestrooi de eendenbouten met ruim zout en peper. Pel de uien en snijd ze in ringen. Verhit 1 el olie en 1 el boter in een pan en bak er de eendenboutjes ca. 4 minuten aan beide kanten in aan. Voeg de ui ringen toe en bak ca. 2 minuten mee.

  2. Blus het geheel af met de rode wijn en 400 ml water. Was 1 sinaasappel, halveer hem en voeg samen met het kaneelstokje, de laurierblaadjes, 2 takjes tijm en het groentebouillonblokje toe aan de eendenboutjes. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat de eendenboutjes in ca. 1 uur en 30 minuten rustig gaar stoven.

  3. Schil de aardappels en snijd ze in dobbelsteentjes. Kook de aardappelblokjes in ca. 10 minuten gaar in water met wat zout. Giet de aardappels af en laat ze goed uitlekken. Schil de overgebleven sinaasappel met een scherp mes en snijd schijfjes van het vruchtvlees. Neem de eendenboutjes als ze gaar zijn uit de pan en laat het stoofvocht inkoken tot een stroperige saus. Verwarm de sinaasappelschijfj es in de saus.

  4. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak er de aardappels goudbruin in. Ris de overgebleven tijm van de steeltjes. Blus de aardappels af met 1 el boter, voeg de tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Serveer de eendenboutjes met de aardappels en schep er wat van de saus met sinaasappel overheen.

Per portie: 660 kcal | 33 g koolhydraten | 31 g eiwit | 41 g vet

Foto: Stephan van Raay

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 / 5.0 (4 stemmen)