Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
‘Bossche bol’ met chocolademousse

‘Bossche bol’ met chocolademousse

  • Uitdagend

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • 25 minuten wachttijd25 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C). Breng onder af en toe roeren in een pan de boter, 30 ml melk, 90 ml water, 1 tl suiker en het zout aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg 70 g bloem in een keer toe. Roer met een houten lepel tot een massa. Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot het deeg een glanzende bol vormt. Laat het deeg ca. 5 minuten afkoelen.

  2. Voeg al kloppend een voor een de eieren en het eiwit toe aan het deeg. Het beslag moet heel langzaam van de lepel afdruipen. Schep het beslag in de spuitzak met grote spuitmond. Spuit 10 toefjes van ca. 5 cm doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.

  3. Rasp ½ el van de chocolade fijn en houd apart. Hak de overige chocolade grof. Verwarm 125 ml melk in een pannetje. Kluts de eidooiers met 50 g suiker en roer er 1 el bloem doorheen. Schenk de warme melk bij het dooiermengsel en schenk terug in de pan. Verwarm al roerend tot het mengsel dikker wordt. Neem van het vuur en smelt er de gehakte chocolade in. Roer tot een gladde massa en laat afkoelen.

  4. Klop de slagroom lobbig en spatel het chocolademengsel erdoorheen. Schep de mousse in de spuitzak met kleine spuitmond. Maak in iedere soes een gaatje aan de onderkant. Vul de soezen met de chocolademousse. Laat opstijven in de koelkast.

  5. Roer de zure room met de poedersuiker tot een glad glazuur. Dompel de soezen voorzichtig met de bovenkant in het glazuur. Bestrooi met de geraspte chocolade. Laat de Bossche bollen ca. 30 minuten drogen op een rooster.

Per portie: 333 kcal | 28 g koolhydraten | 5 g eiwit | 22 g vet

Foto’s: Stephan van Raay | Receptuur & foodstyling: Willem van Santen | Styling: Janneke Duister

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)