Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Bapao met spek

Bapao met spek

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Maureen Tan: "Dit recept voor bapao is afkomstig van mijn moeder. Zij gebruikte nooit gehakt, maar sneed spek in fijne plakjes. Ik vind die structuur lekkerder dan gemalen vlees. Als je niet van varkensvlees houdt, kun je natuurlijk ook kippendijen of shiitakes gebruiken. Maak er lekker veel, want bapao’s kun je goed invriezen."

Bereiding

  1. Zeef de bloem met de maizena in een beslagkom en voeg de suiker, gist en het bakpoeder toe. Voeg 1/2 eetlepel olie, melk, 100 milliliter lauw water en 1 theelepel zout toe. Roer met een lepel door elkaar. Kneed kort tot een samenhangend deeg. Dek af met een schone theedoek en laat 5 minuten rusten.

  2. Kneed het deeg opnieuw even door. Het voelt als het goed is nu al iets soepeler aan. Dek opnieuw af en laat 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

  3. Snijd 5 centimeter wit spek van de speklappen en snijd dit in kleine blokjes. Snijd de rest van de speklappen in fijne plakjes.

  4. Verhit 1 eetlepel olie in een wok op middelhoog vuur en bak er de spekblokjes goudbruin in. Schep de kaantjes (het residu van het vet) uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier.

  5. Bak in het achtergebleven bakvet de knoflook en de gemberwortel 1 minuut. Voeg het spek en ½ theelepel zout toe en bak al omscheppend 5 minuten. Voeg 200 milliliter water, de witte peper, ketjap manis en de ketjap asin toe en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat inkoken tot het vocht is verdampt en het vlees zacht is. Zet het vuur uit en laat de vulling afkoelen.

  6. Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een rol van ongeveer 5 centimeter dik. Vouw de uiteinden van het deeg naar elkaar toe en rol het deeg opnieuw uit tot een rol van 5 centimeter dik. Herhaal deze stap nog 2 keer.

  7. Verdeel het deeg in 12 porties van gelijke grootte en draai er bolletjes van. Dek af met een schone theedoek.

  8. Plet een bolletje deeg tussen je handen tot een platte schijf en rol het deeg ongeveer 2 centimeter van het midden met een kleine deegroller uit. Draai daarbij de
    deegcirkel steeds iets rond. Je krijgt zo een iets dikker middelpunt en een wat dunnere rand.

  9. Schep 2 eetlepels vulling in het midden van de cirkel. Knijp de rand van het deeg in plooien over de vulling heen naar elkaar toe en zorg dat de vulling goed ingesloten is. Leg het bolletje met de kant waar je het hebt afgesloten op bakpapier en dek af met een schone theedoek. Maak zo alle gevulde broodjes. Laat de broodjes 30 minuten rusten onder een theedoek.

  10. Knoop de theedoek om de deksel van een stoompan. Breng in de stoompan een laagje water aan de kook. Stoom de bapao in de stoominzet in porties in 15 minuten gaar.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

4.5 / 5.0 (2 stemmen)

Java

€ 35,00
Cover Java Maureen Tan