Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Brioche con gelato amarene

Brioche con gelato amarene

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

  • ca. 9 uur wachttijdca. 9 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Voor het ijs

Voor de brioche

Bereiding

  1. Doe voor het ijs de melk, het vanillestokje, de suiker, de maizena, het melkpoeder en een snuf zout in een pan en pureer met een staafmixer goed door elkaar, zodat het vanillestokje helemaal kapot is. Schenk in een pan en verwarm op matig vuur al roerend tot 85⁰C. Neem van het vuur en schenk door een fijne zeef. Voeg de slagroom toe en zet het mengsel minimaal 6 uur in de koelkast.

  2. Draai in een ijsmachine een gladde gelato van het melkmengsel. Voeg aan het eind de amarenakersen toe. Schep het ijs in een bak en zet afgedekt in de vriezer om verder op te stijven.

  3. Los voor de brioche de gist en de suiker op in de lauwe melk en laat ca. 15 minuten staan. Doe de bloem en het zout in de kom van een mixer met deeghaak. Voeg 4 eieren en het melkmengsel toe en kneed het geheel in 10-15 minuten tot een zacht en elastisch deeg. Voeg met de mixer op lage snelheid geleidelijk de boter toe. Veeg af en toe met een spatel het deeg van de randen van de kom terug bij de rest van het deeg, zodat alle boter goed wordt opgenomen. Laat het deeg in een afgedekte kom minstens 6 uur in de koelkast staan om op te stijven.

  4. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Vouw het een paar keer dubbel en verdeel het in 10 gelijke stukken. Vorm bolletjes van de deegstukken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek losjes af met folie en laat het deeg ca. 1½ uur rijzen op kamertemperatuur (zet het deeg niet op de verwarming, dan kan de boter in het deeg smelten). Bestrijk de bolletjes met geklutst ei. Verwarm de oven voor (elektrisch: 210°C / hetelucht: 190°C). Bak de brioche in ca. 15 minuten goudbruin en gaar in de oven.

  5. Snijd de broodjes open en schep er een flinke bol of 3 kleine bollen van het ijs op. Bedruip met wat amarenasiroop en bestrooi met wat
    pistachenootjes.

Per portie: 774 kcal | 103 g koolhydraten | 15 g eiwit | 33 g vet

foto’s & receptuur: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)