Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Een bakje met gezouten krieltjes met twee sausjes: salsa verde en salsa rojo

Gezouten krieltjes met salsa verde en salsa rojo

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Duik in de smaken van Spanje met deze gezouten krieltjes en twee kleurrijke sauzen: een frisse salsa verde en een pittige salsa rojo. Een snel en eenvoudig bijgerecht, boordevol smaak.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de salsa verde

Voor de salsa rojo

Duik in de smaken van Spanje met deze gezouten krieltjes en twee kleurrijke sauzen: een frisse salsa verde en een pittige salsa rojo. Een snel en eenvoudig bijgerecht, boordevol smaak.
Tip
Er zijn natuurlijk talloze aardappelsoorten. Een goede Nederlandse aardappel om voor dit recept te gebruiken is de nicola. Gebruik kleine aardappels van ongeveer gelijke grootte en kies het liefst aardappels die kort geleden geoogst zijn.

Bereiding

  1. Was en boen de krieltjes schoon, maar schil ze niet. Doe de aardappels in een pan, zet net onder water en voeg het zout toe. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar. Giet af en doe terug in de pan.

  2. Leg het deksel op de pan, zet terug op laag vuur en laag nog even ‘drogen’. Hierdoor krijgen ze hun typische verrimpelde look. Schud regelmatig voorzichtig met de pan, zodat de aardappels niet aanbakken.

  3. Pel en hak voor de salsa verde de knoflook fijn. Doe in een vijzel met wat grof zout en plet tot een papje. Hak de peterselie en de koriander fijn. Voeg samen met de komijn toe aan de vijzel en maak fijn.

  4. Voeg al roerend met de stamper in een dun straaltje de olijfolie toe, zodat de saus bindt. Voeg de azijn toe, proef en breng op smaak met versgemalen witte peper en zout.

  5. Pel en hak voor de salsa rojo de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe samen met de knoflook en het water in een vijzel en maak fijn.

  6. Voeg al roerend met de stamper in een dun straaltje de olijfolie toe, zodat de saus bindt. Voeg de komijn en het paprikapoeder toe en meng goed. Breng op smaak met vers­ gemalen witte peper en zout.

  7. Serveer de papas arrugadas warm of koud met de sausjes. Bestrooi eventueel met extra peterselie en grof zeezout.

Per portie: 433 kcal | 47 g koolhydraten | 5 g eiwit | 26 g vet

Receptuur: Werner Drent Fotografie: Willem van Santen Styling: S’usi Gastro Studio

Serveertip
Serveer de krieltjes met een stukje gebakken vis en een van onze heerlijke, frisse salade recepten.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!