
Aardappelmeergranenbrood
Eenvoudig
ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 30 minuten wachttijdca. 1 u. en 30 min. wachttijd
Ook zo'n fan van aardappel én brood? Wat is er dan leuker dan twee in een recept! Probeer dit recept van aardappelexpert Werner Drent en duik lekker de keuken in!
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Schil de aardappels en was ze. Verwijder de oogjes en snijd de aardappels in kwarten. Kook de aardappels in 15-20 minuten beetgaar in een pan water.
Giet de aardappels af en vang 300 ml vocht op. Stamp de aardappels tot een puree en laat iets afkoelen.
Meng in een grote kom de aardappelpuree met het tarwemeel, de speltbloem, het roggemeel, het zout en de gist. Roer alles goed door en voeg de yoghurt toe. Schenk het kookwater van de aardappels er beetje bij beetje erbij.
Kneed het deeg nu met een deeghaak in een staande mixer in ca. 10 minuten tot een plakkerig deeg – dat mag natuurlijk ook met de hand, maar dan duurt het wat langer. Het moet als een bal aan elkaar blijven zitten. Voeg zo nodig wat extra tarwebloem toe.
Leg het deeg in een grote, met boter ingevette kom en dek af met vershoudfolie. Laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen, tot het deeg in volume verdubbeld is.
Stort het deeg op je werkblad, kneed het met de hand nog even goed door en maak er een broodvorm van.
Leg het deeg op een ingevette bakplaat en bedek met een schone theedoek. Laat nog ca. 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 205°C). Bak het brood ca. 20 minuten in de oven.
Verlaag de temperatuur van de oven (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C) en bak in nog ca. 10 minuten gaar. Als je op de onderkant van het brood klopt en het klinkt hol, dan is het brood gaar.









