Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Orzo_prei_prosciutto in een pan

Orzo prei prosciutto

  • Eenvoudig

  • 35 minuten bereidingstijd35 min. bereidingstijd

Dit is een gouden combinatie, niets meer, niets minder. Doordat je de prei eerst langzaam stooft en karamelliseert, krijgt het gerecht een megalekkere, bijna zoete touch. De prosciutto wordt meegestoofd met de prei, waardoor alle smaak goed vrijkomt. Het zoute van de prosciutto en het zoete van de prei houden elkaar perfect in balans en de orzo zorgt voor extra lekkere romigheid. Dat je maar ƩƩn pan nodig hebt, maakt het win-win!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediƫnten

Lees verder na de advertentie

Dit is een gouden combinatie, niets meer, niets minder. Doordat je de prei eerst langzaam stooft en karamelliseert, krijgt het gerecht een megalekkere, bijna zoete touch. De prosciutto wordt meegestoofd met de prei, waardoor alle smaak goed vrijkomt. Het zoute van de prosciutto en het zoete van de prei houden elkaar perfect in balans en de orzo zorgt voor extra lekkere romigheid. Dat je maar ƩƩn pan nodig hebt, maakt het win-win!
Variatietip
Vervang de orzo door tagliatelle (kook die gewoon los en meng daarna door de prei) en je hebt een megalekkere pasta. Je krijgt dan meer een pasta met prei en lekker stoofvocht in plaats van een risotto-achtige orzo waarbij de pastakorrels meer een geheel vormen met de andere ingrediƫnten.

Bereiding

  1. Snijd de preien in de lengte door de helft en vervolgens in stukken van 1 Ć  2 centimeter. Was de stukjes goed onder de kraan met koud water en maak ze goed droog.

  2. Hak de knoflook fijn, haal de tijmblaadjes van de takjes en snijd de prosciutto in stukjes.

  3. Verhit een scheutje olijfolie en een klontje boter in een grote hapjespan en laat hierin de prei in ongeveer 10 minuten helemaal zacht worden. Voeg na een paar minuten de knoflook, prosciutto en tijm toe en bak mee.

  4. Gooi de orzo bij de prei in de pan en roer goed door. Blus af met de witte wijn en giet vervolgens de bouillon erbij. Laat zachtjes pruttelen en roer elke paar minuten goed door tot de orzo gaar is. Voeg extra bouillon toe als dat nodig is, er moet een beetje vocht overblijven in de pan voor een soort sausje.

  5. Rasp de Parmigiano. Zet het vuur uit en roer nog een klontje boter en de helft van de Parmigiano door de orzo.

  6. Serveer met de andere helft van de Parmigiano.

     

Receptuur: Sepp van Dijk

Nog lekkerder maken?
Als je dit gerecht echt naar een ander niveau wilt brengen, top het dan nog af met panko-broodkruimels, goudbruin gebakken in olijfolie met een handje verse tijm en rozemarijn.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 / 5.0 (3 stemmen)
Uit het boek

Super Simple, Very Tasty

€ 29,99
Cover Super Simple
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!