
Kweepeer-appelhandpies
Eenvoudig
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd
Kweepeer en appel gaan onwijs goed samen. Al helemaal in deze heerlijke kleine taartjes. De vulling is fris en met een knapperige korst is het de ideale traktatie bij een kopje thee.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Doe voor het deeg de bloem, de suiker en het zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf alles met je vingertoppen tot een grof kruimelmengsel – je wil een mengsel met grotere en kleinere stukjes hebben en je moet nog wat stukken boter kunnen zien.
Meng in een kan de azijn met het water, schenk bij het bloemmengsel en roer snel met een tafelmes tot het mengsel zich tot een deeg vormt. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en maak er met je handen een grof vierkant van.
Besprenkel het deeg met 1-2 el water als het te droog is. Verdeel in vier stukken en leg ze op elkaar; leg stukjes die eraf vallen tussen de lagen. Duw aan en rol met een deegroller tot een grof vierkant. Dek af en leg minimaal 1 uur en maximaal 48 uur in de koelkast.
Roer intussen alle ingrediënten voor de vulling in een steelpan door elkaar. Laat op laag vuur 6-8 minuten zachtjes koken, tot de appel en de kweepeer zachter is en de suiker is opgelost. Voeg wat extra water toe als het mengsel er droog uitziet. Laat afkoelen.
Neem het deeg uit de koelkast en laat ca. 5 minuten op kamertemperatuur rusten. Rol het tot 1⁄2 cm dik uit en steek er met een steker (12 cm Ø) 12 cirkels uit. Je kunt de afsnijdsels gebruiken om de bovenkanten van de flapjes te versieren als je wil.
Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier. Lepel 2 volle el van de vulling op een helft van elke deegcirkel en laat daarbij een randje vrij.
Bestrijk het randje aan de kant van de vulling met wat geklutst ei, vouw de andere helft van het deeg eroverheen en druk de randjes vast met een vork. Leg op de bakplaten en zet minimaal 1 uur en maximaal 48 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Roer de kaneel en de rietsuiker in een kommetje door elkaar. Snijd met een scherp mesje een klein kruisje in de bovenkant van elk flapje, bestrijk met geklutst ei en bestrooi met de kaneelsuiker.
Bak de flapjes in 30-35 minuten goudkleurig, gerezen en gaar. Laat even afkoelen en serveer warm. Afgekoeld in een luchtdichte bak blijven de flapjes tot drie dagen goed. Verwarm in een oven op lage temperatuur voor je ze serveert.












