Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Hertenbiefstuk met portjus, gesmoorde spruiten en appel

Hertenbiefstuk met portjus, gesmoorde spruiten en appeltjes

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Hertenbiefstuk is heel mals vlees en je kunt er onwijs veel lekkere gerechten mee maken. Zo gaat hij in dit recept heerlijk samen met de spruiten en friszure appeltjes. Maak er een eigen portjus bij en je feestelijke gerecht is compleet!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de portjus

Voor de spruitjes en appeltjes

Lees verder na de advertentie

Hertenbiefstuk is heel mals vlees en je kunt er onwijs veel lekkere gerechten mee maken. Zo gaat hij in dit recept heerlijk samen met de spruiten en friszure appeltjes. Maak er een eigen portjus bij en je feestelijke gerecht is compleet!

Bereiding

  1. Doe voor de portjus de port met de sjalot en het laurierblad in een pan en breng aan de kook. Kook de port in tot hij net een beetje stroperig begint te worden. Voeg de fond toe en breng opnieuw aan de kook. Kook in tot ca. 1/3 over is en je een stevige, krachtige jus hebt.

  2. Maak voor de spruitjes en appeltjes de spruitjes schoon en halveer ze. Laat de boter smelten in een ruime braadpan en leg de spruitjes erin. Zet het vuur middelhoog, bestrooi met zout en peper en leg het deksel op de pan. Smoor de spruitjes in 10-15 minuten beetgaar.

  3. Schil intussen de appels en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 1½ cm. Voeg de appelblokjes toe als de spruitjes beetgaar zijn en smoor ze ca. 2 minuten mee.

  4. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Bestrooi de hertenbiefstuk rondom met zout en peper. Schenk de olie in de pan en bak de hertenbiefstuk rondom in ca. 3 minuten aan. Zet het vuur lager en voeg de boter toe. Bak het vlees verder gaar; dikkere stukken kun je ook in de oven verder garen op ca. 150°C. Het vlees moet veerkrachtig, maar niet stug aanvoelen en een kerntemperatuur hebben van ca. 54°C.

  5. Laat het vlees goed rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Maak een cirkel van de spruitjes met appel op vier borden. Snijd het vlees in dunne plakken en verdeel over de spruitjes. Schep de warme jus erover- en omheen.

Per portie: 482 kcal | 34 g koolhydraten | 41 g eiwit | 14 g vet

Beeld en receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!