Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Ham met gember-rumglaze in stukjes gesneden

Ham met gember-rumglaze

  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd

Zo'n mooi stuk ham is een echt pronkstuk op tafel. Perfect voor de feestdagen, of voor als je in het weekend lekker wilt uitpakken.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
8

Ingrediënten

Voor de bouillon

Voor de glaze

Benodigdheden

  • vleesthermometer
  • aluminiumfolie

Lees verder na de advertentie

Zo'n mooi stuk ham is een echt pronkstuk op tafel. Perfect voor de feestdagen, of voor als je in het weekend lekker wilt uitpakken.
Serveertip
Serveer de ham met een lekkere salade voor erbij !

Bereiding

  1. Laat het touw aan de ham zitten en leg hem in je grootste pan. Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe en schenk er water bij tot de ham onder staat.

  2. Breng zachtjes aan de kook en zet het vuur laag. Schep met een grote lepel het schuim dat aan de oppervlakte komt drijven eraf en gooi weg.

  3. Leg het deksel op de pan en laat 1 uur en 15 minuten tot 1 uur en 30 minuten koken, of tot het midden van de ham 70°C is. Je kunt de ham ook ca. 6 uur op high in de slowcooker garen.

  4. Laat de ham op een bord afkoelen tot je hem met je handen kunt aanraken. Schenk de bouillon door een zeef en vries hem in voor soep of risotto.

  5. Je kunt de ham een dag van tevoren garen, in de koelkast bewaren en op kamertemperatuur laten komen voor je hem in de oven bakt.

  6. Doe terwijl de ham afkoelt alle ingrediënten voor de glaze in een koekenpan en laat 15-20 minuten zachtjes koken, of tot je een lichte siroop hebt. Schenk de glaze door een zeef – het dikt nog wat in tijdens het afkoelen.

  7. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Leg een dubbele laag aluminiumfolie in een grote braadslee.

  8. Leg de ham met de velzijde naar boven erin en verwijder het touw. Snijd met een scherp mes het vel eraf, maar laat een goed laagje vet zitten.

  9. Verfrommel een stukje aluminiumfolie en gebruik het om de ham stabiel te ondersteunen, met de velzijde naar boven. Snijd het vet meermaals kruislings in.

  10. Bestrijk de ham royaal met de helft van de glaze. Bak ca. 15 minuten in de oven en lepel de rest van de glaze eroverheen. Bak nog ca. 15 minuten en schep het vocht uit de braadslee over de ham.

  11. Bak nu steeds ca. 5 minuten en lepel tussendoor steeds de glaze over de ham, tot het vet de gewenste krokantheid heeft bereikt en je de glaze dik genoeg vindt. Laat ca. 15 minuten rursten.

  12. Snijd in plakken en serveer warm met dikke friet en een salade, of laat helemaal afkoelen en serveer koud met ananasjam of in sandwiches.

Per portie: 247 kcal | 19 g koolhydraten | 24 g eiwit | 6 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Helena Busiakiewicz, Anna Glover en Janine Ratcliffe Fotografie: Mowie Kay Styling: Agathé Gits Foodstyling: Libby Silbermann

Tip
De allerlekkerste frietjes zijn toch wel zelfgemaakte frietjes... En dat is helemaal niet moeilijk!

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!