Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
appeltaart met gember

Appeltaart met dubbele gember

  • Eenvoudig

Weinig taarten zijn er zo geliefd als appeltaart. Niet gek want de combinatie van de friszoete appels met knapperig deeg is onweerstaanbaar. Zeker als je het combineert met een verrassende twist van gember...

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Weinig taarten zijn er zo geliefd als appeltaart. Niet gek want de combinatie van de friszoete appels met knapperig deeg is onweerstaanbaar. Zeker als je het combineert met een verrassende twist van gember...
Tip
Voor appeltaart gebruik je het liefst een stevige en ietwat zurige appel. De meest gebruikte soorten zijn de Goudreinet en de Jonagold. Dit zijn appels die je wat minder snel uit het vuistje eet, maar des te lekkerder zijn in taart. Doordat de appels goed droog zijn, blijft het deeg van je taart dat ook.

Bereiding

  1. Vet een diepe springvorm van 23 cm in. Verhit de oven tot 180 °C. Doe alle droge ingrediënten, behalve de bruine suiker en 1 theelepel van het gemberpoeder, in een kom. Klop het geheel door elkaar.

  2. Voor de niet-veganistische cake Smelt de boter in een pan en klop de bruine suiker en de gehakte stemgember erdoor. Laat het mengsel iets afkoelen en klop één voor één de eieren erdoor tot het mengsel dik is. Spatel de droge ingrediënten erdoor en giet het beslag in de bakvorm.

  3. Voor de veganistische cake Smelt de kokosolie in een pan en klop de bruine suiker en de gehakte stemgember erdoor. Voeg het kokosoliemengsel toe aan het meelmengsel en klop alles door elkaar. Voeg nu al kloppend de Spa rood toe en klop het beslag glad en licht. Giet het in de bakvorm.

  4. Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Maak dunne inkepingen tot ongeveer twee derde van elke appelhelft, maar snijd de plakken niet los. Het resultaat lijkt op een soort egel. Leg de appelhelften met de snijkant omhoog op het beslag, bestrijk ze met wat gembersiroop en strooi de rietsuiker en de resterende theelepel gemberpoeder erover. Bak de cake 45-50 minuten midden in de oven tot hij goudbruin en gaar is. Steek een prikker in het dikste deel van de cake: als hij er niet schoon uitkomt, bak je de cake nog 5 minuten.

  5. Haal de cake uit de oven en verdeel de resterende 2 eetlepels siroop erover. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de bakvorm, haal hem uit de bakvorm en serveer hem. Hij is het lekkerst op de dag dat je hem maakt, maar is luchtdicht verpakt 3 dagen houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

3.3 / 5.0 (12 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!