Bereiding

  1. Verhit de dashi, sojasaus, mirin en kristalsuiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Zet apart en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt. Schil geheel tegen je principes de gember. Normaal is dit natuurlijk niet nodig, maar omdat je hem nu heel fijn raspt en rauw opeet wil je geen fliebertjes schil. Rasp de gember met de fijnste Microplane-rasp die je hebt. Doe hetzelfde met de rettich. Snijd de bosuien ragfijn en spoel af onder de koude kraan. Zo wordt de bosui knapperiger, frisser en minder slijmerig vanbinnen.
  2. Snijd de tofu in blokken van 3 bij 3 centimeter. Doe de maizena en katsuobushi in 2 verschillende kommen. Breng de maizena op smaak met een snuf zout. Haal de tofu eerst door de maizena en dan door de katsuobushi. Wacht eventjes tot de maizena een beetje is ingetrokken en herhaal dit proces nog een keer. Zo krijg je een extra knapperig en flaky laagje. Verhit een flinke laat neutrale olie in een wok of koekenpan en frituur hierin de tofu 6 minuten in totaal, tot de katsuobushi heerlijk knapperig is. Laat uitlekken op een bakrooster.
  3. Leg de tofu in bakjes en giet de saus eromheen. Leg de gember, rettich en bosui er bovenop en serveer. Snel eten, anders wordt de tofu zompig (een beetje is niet erg, maar juist lekker).
Tofu

Uit het boek:

Tofu
€23,99