Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Agedashi tofu

Agedashi tofu

  • Gemiddeld

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Emma de Thouars: “Agedashi tofu is gefrituurde tofu die wordt geserveerd in een bouillon op basis van dashi. Het lekkere daarvan is dat een deel van de knapperige laag van de tofu een beetje zompig wordt, en een deel knapperig blijft. Normaal gesproken wordt er katsuobushi op geserveerd, maar laatst bij een ramenrestaurant kreeg ik een variant waarbij de geschaafde bonitovlokken met de tofu mee waren gefrituurd. Daardoor verandert de smaak totaal en krijg je heerlijke knapperige laagjes. Daarnaast ziet het er heel chic uit, terwijl het helemaal niet meer moeite is. Daar hou ik van.”

Bereiding

  1. Verhit de dashi, sojasaus, mirin en kristalsuiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Zet apart en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt. Schil geheel tegen je principes de gember. Normaal is dit natuurlijk niet nodig, maar omdat je hem nu heel fijn raspt en rauw opeet wil je geen fliebertjes schil. Rasp de gember met de fijnste Microplane-rasp die je hebt. Doe hetzelfde met de rettich. Snijd de bosuien ragfijn en spoel af onder de koude kraan. Zo wordt de bosui knapperiger, frisser en minder slijmerig vanbinnen.

  2. Snijd de tofu in blokken van 3 bij 3 centimeter. Doe de maizena en katsuobushi in 2 verschillende kommen. Breng de maizena op smaak met een snuf zout. Haal de tofu eerst door de maizena en dan door de katsuobushi. Wacht eventjes tot de maizena een beetje is ingetrokken en herhaal dit proces nog een keer. Zo krijg je een extra knapperig en flaky laagje. Verhit een flinke laat neutrale olie in een wok of koekenpan en frituur hierin de tofu 6 minuten in totaal, tot de katsuobushi heerlijk knapperig is. Laat uitlekken op een bakrooster.

  3. Leg de tofu in bakjes en giet de saus eromheen. Leg de gember, rettich en bosui er bovenop en serveer. Snel eten, anders wordt de tofu zompig (een beetje is niet erg, maar juist lekker).

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Tofu

€ 23,99
cover tofu