
Banoffee tarte tatin
Eenvoudig
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
Tarte tatin betekent omgekeerde taart en is gemaakt van knapperig deeg, fruit en heel veel karamel. Met een espresso uit de Ninja Luxe Café Pro espresso-machine maak je een heerlijke koffiekaramel, superlekker met de banaan in dit taartje.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Doe de suiker met 2 el water in een ruime pan en verhit heel langzaam tot de suiker is opgelost. Roer niet in de pan maar draai en schud de pan een beetje.
Zet het vuur hoger en kook het mengsel in tot een amberkleurige karamel. Voeg de boter en een snuf zout toe – wees voorzichtig, de hete karamel kan gaan spetteren – en draai de pan tot de boter gesmolten is.
Voeg de espresso toe en laat de karamel rustig koken tot hij helemaal opgelost is. Schenk de karamel in een ingevette taartvorm en verdeel goed over de bodem.
Pel de bananen en snijd ze in dikke plakken. Leg de plakjes banaan tegen elkaar aan, op de snijzijde, in de karamel en bedruip met het citroensap.
Rol het bladerdeeg uit en snijd er een cirkel uit die net iets groter is dan de vorm. Bedek de bananen in de taartvorm met het deeg en stop het deeg rondom een beetje in.
Snijd met een scherp mesje wat gaatjes in het deeg, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bestrijk het deeg met het ei en bestrooi met wat grove rietsuiker. Bak ca. 45 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is.
Neem de taart uit de oven. Leg een grote, ronde serveerschaal op de pan en kiep de tarte tatin ondersteboven uit de pan op de schaal. Let op, er kan hete karamel langs de rand van de vorm lopen.
Meng voor de koffieroom de koude espresso met de room en de suiker en klop de room lobbig met een garde. Strijk een flinke lepel van de room uit op een bordje en leg er een puntje van de taart bovenop. Bestuif met een beetje poedersuiker.









